Pensia medie lunară din România, aflată în acest moment la nivelul de 2.108 lei, va ajunge la valoarea de 2.400 lei din ianuarie 2024. 

Citește și: Legea pensiilor 2024: Ce se întâmplă cu românii care au cotizat la pensii peste 25 de ani? Anumite prevederi se aplică din ianuarie

Pensia medie lunară este determinată de INS luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari- de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.-

plătite de casele de pensii.

Noua lege a pensiilor conține o nouă formulă de calcul care va fi aplicată de la 1 septembrie 2024. 

Marea recalculare a tuturor pensiilor va aduce o creștere medie a pensiilor din România cu 40%, după cum au declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu și premierul Marcel Ciolacu.

Pensii 2024: majorare a pensiei medii din România cu 1.200 de lei

Dacă se va aplica efectiv această majorare promisă de 40% a pensiilor din septembrie 2024 se va ajunge ca pensia medie din România să fie de 3.360 lei pe lună în ultimul trimestru al anului viitor.

Cu alte cuvinte, pensia medie de la finalul anului viitor ar putea fi cu 1.250 lei mai mare decât pensia medie din prezent, dacă guvernanții își vor ține promisiune.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro

Din păcate, nu toate pensiile vor fi majorate, unele rămânând la același nivel din ianuarie 2024, în timp ce alte pensii vor crește și cu 100%. 

Cum îți calculezi pensia care ți se cuvine din septembrie 2024

Noua lege propune o formulă de calcul extrem de simplă. Ca să afli ce pensie urmează să primești din septembrie 2024, trebuie să înmulțești   numărul total de puncte   din Decizia ta de pensionare cu   Valoarea punctului de referință   (stabilit la 81 de lei pentru 2024).

Altfel spus,   Valoarea Pensiei= VPR înmulțit cu numărul total de puncte al fiecărui pensionar   (puncte stabilite pe bază de contributivitate, puncte necontributive și puncte-bonus, în funcție de anii munciți peste stagiul de 25 de ani etc).

pensii 2024

Cum îți calculezi pensia care ți se cuvine din septembrie 2024

[Sursa foto: Pexels.com]

Fiecare pensionar are acasă o Decizie de pensie în care îi este precizat   numărul total de puncte. 

Noua formulă de calcul va fi stabilită prin   înmulțirea   acelui   număr total de puncte   care îi revine fiecărui pensionar cu valoarea Punctului de referință- cel mai probabil 81 de lei, la nivelul lunii septembrie 2024. 

Fiecare pensionar își poate afla   numărul total de puncte în Decizia de pensionare, în josul paginii.

Citeste si: Nou beneficiu pentru pensionarele cu venit de până în 3.000 de lei. Ce gratuitate vor primi acestea- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV! Târgul de Crăciun de la Cluj se deschide mâine, 22 noiembrie 2024! Edy Chereji: „Anul acesta nu vor fi focuri de artificii, va fi un spectacol de lasere și drone care va marca începutul evenimentului”- radioimpuls.ro

Citeste si: Val de aer polar în România. A nins și s-a depus strat consistent de zăpadă. Imagini din Brașov, Cluj, Neamț- antena3.ro

"Fiecare pensionar își poate determina pensia prin acest procedeu simplu. Înmulțim numărul total de puncte cu 81 și vom știi care va fi pensia noastră în luna septembrie 2024",   a explicat Doina Pârcălabu, fost preşedinte al Casei Naţionale de pensii şi secretar de stat al Ministerului Familiei.

Citește și: Ce pensii vor fi majorate cu 70% de anul viitor. Șeful Casei de Pensii a prezentat calculul complet

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat recent că taloanele de pensii vor conține, din septembrie 2024, punctele de contributivitate și de stabilitate, conform legii.  

"În septembrie vine talonul cu pensia mărită. Pe fiecare talon vom avea punctele de contributivitate, de stabilitate și pentru perioadele asimilate. Fiecare român, fie că discutăm despre pensiile pe care le primesc pe card sau de la poștaș, fie că sunt taloane roșii, fie că sunt taloane mov, vor avea noile taloane iar în baza acestora vor vedea românii că vor avea, în cea mai mare parte, pensii mai bune", a explicat ministrul Muncii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si