Noua formulă de calcul a pensiilor care se va aplica din ianuarie 2024, după cum au promis guvernanții, urmează să majoreze mai mult pensiile bărbaților decât ale femeilor.

În cazul bărbaților, recalcularea va aduce și majorări de 28-30%, în timp ce femeile nu vor primi majorări mai mari de 12%.

Citește și: Modificare în noua lege a pensiilor. Din 2024, femeile care au copii se pot pensiona mai repede

Recalcularea pensiilor din 2024 va face ca majorarea pentru bărbaţii pensionari să fie aproape dublă faţă de majorările primite de femei.

Explicația ține de modul în care se calculează punctajul în noua lege a pensiilor, referitor la stagiul complet de cotizare.

Cine sunt pensionarii care primesc majorări de 28-30% din 2024

Oficialii din Ministerul Muncii au precizat că pensionarii vor avea parte din 2024 de o creștere dublă: atât de indexarea potrivit legii în vigoare, cu rata inflației, cât, şi de recalcularea pensiilor, conform noilor formule de calcul.

Practic, după ce se aplică recalcularea, toți pensionarii care primesc majorări mici vor beneficia de indexarea cu rata inflației.

În sistemul public, majorarea pensiilor se face cu 100% rata inflației din anul anterior, „la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent”, potrivit Legii 263/2020 privind sistemul unitar.   

După noua formulă de calcul, pensionarii bărbați născuţi în iulie-septembrie 1945 vor primi o creştere a pensiei de 28%, iar cei din aprilie-septembrie 1946 vor beneficia de o majorare de 30%.

Bărbații, favorizați în raport cu femeile, după recalcularea pensiilor din 2024

Bărbații pensionari născuţi în ianuarie 1939-martie 1940 vor primi o majorare de 20%, iar cei născuţi până în septembrie 1944 vor vedea pensii mai mari cu 25%.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Tot creșteri de 20 de procente vor primi și bărbații născuţi în perioada octombrie 1948-martie 1950. 

În cazul bărbaţilor pensionari, cea mai mică majorare va fi de 14%, aplicată celor născuţi în perioada iulie-septembrie 1946.

Cele mai mari creșteri de pensii 2024

Cele mai mari creșteri de pensii 2024

[Sursa foto: Antena 3]

La femei, creșterile la pensii sunt mult mai mici, conform noii formule de calcul. 

Cea mai mare majorare la pensii, în cazul femeilor, va fi de 12% în cazul femeilor născute din octombrie 1954 până în septembrie 1955.

Pensii cu 5% mai mari vor primi femeile născute în iulie-septembrie 1946 şi cu 10-11% mai mari în cazul celor născute în cursul anului 1951.   

Cum vor crește pensiile după noua formulă de calcul 

Noua formulă de calcul care va fi aplicată pentru toate dosarele de pensii din România este următoarea, dacă nu vor fi făcute modificări în comisiile de specialitate din Parlament:

Pensia= numărul de puncte x VPR (valoarea punctului de referință)

Citeste si: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”- kfetele.ro

Citeste si: Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu Maluma- radioimpuls.ro

Mai concret, se va înmulți  numărul de puncte  care revine fiecărui pensionar cu  Valoare Punctului de Referință.

Acest indicator VPR se calculează prin împărțirea punctului de pensie (stabilit în prezent la 1.785 lei)   la un stagiu de cotizare de 25 de ani.

Practic, pensia după recalculare va fi  numărul de puncte care îi revine fiecărui pensionar  (în funcție de mai multe criterii, grupă de muncă și vechime)  înmulțit cu 71.

Numărul de puncte se regăsește pe talonul de pensie, iar fiecare pensionar poate înmulți acel număr de puncte cu 71 pentru a obține valoarea pensiei recalculate.

Citește și: Cea mai mare pensie specială din România a crescut cu 8.000 de lei în săptămânile în care Parlamentul a dat impresia că le taie

Toți cei care au contribuit peste stagiul de cotizare luat ca reper, de 25 de ani, ar putea să mai primească un punctaj-bonus, în funcție de vechime. Acest bonus va fi inclus în cadrul numărului de puncte din formula de calcul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si