Pensii 2024. Preşedintele Casei Nationale de Pensii a anunțat că, de săptămâna viitoare, începe tipărirea cupoanelor de pensie cu noile sume care revin de la 1 ianuarie 2024.

Citește și: Ce ajutoare taie Guvernul de anul viitor. Vești proaste pentru 2024

Toate pensiile vor fi majorate cu 13,8%, ceea ce înseamnă că punctul de pensie crește de la 1.785

de lei la 2.032 de lei.

Dacă majorarea de la 1 ianuarie 2024 se aplică tuturor pensiilor aflate în plată, inclusiv indemnizației minime, cât și pensiilor speciale, de la 1 septembrie 2024 creșterile de pensii se vor face diferențiat.

Care este pensia minimă de la 1 ianuarie 2024

Conform informațiilor Casei Naționale de Pensii Publice, valoarea medie a pensiilor este de 2.108 lei,  iar pensia minimă 1.125 de lei.

Pensia minimă va creşte cu cel puţin 151 de lei de la 1 ianuarie 2023, conform indexării cu 13,8%.

Citește și: Când se face plata pensiilor în decembrie 2023. Anunț de ultim moment de la Casa Națională de Pensii

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro

Majorarea ar urma să fie făcută diferențiat după 1 septembrie, când intră în vigoare noua lege a pensiilor. Unii dintre pensionarii care iau astăzi 1.125 lei ar putea să își vadă suma dublată la finalul anului viitor, după cum a arătat ministrul Muncii. 

Ce pensii cresc cu 70% în cursul anului viitor

În special bărbații se pot aștepta la majorări semnificative de pensie după ce noua lege a pensiilor intră în vigoare de la 1 septembrie 2024.

Explicația este aceea că femeile au fost avantaje până acum de fostele legi prin care se calcula cuantumul pensiilor. Tabelul cu toate regulile de pensionare poate fi văzut aici.

Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii, a prezentat în cadrul unei emisiuni TV calculul de majorare a unei pensii pentru un bărbat care a contribuit timp de 37 de ani.

„Avem un exemplu aici, în față, care a avut un stagiu de cotizare contributiv de 37 de ani, în momentul de față are o pensie în plată. Vorbim de luna decembrie 2023 de 2.257 lei. La data de 1 ianuarie 2024 când avem acea indexare de 13,8% pensia va fi majorată de la 2.257 lei la 2.569 lei", a explicat Daniel Baciu, potrivit   Antena 3.

După acestă primă creștere, se va aplica o majorarea mult mai mare, conform noii legi a pensiilor, care va duce pensia acelui bărbat de la 2.569 lei la 3.873 lei!   

"Începând cu data de 1 septembrie, rezultând o pensie de 3.873 lei, care în cazul acesta este o creștere de 71,6% decât privește în prezent respectivul pensionar”, a mai spus Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii.

Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii.

Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii

[Sursa foto: Facebook / Daniel Baciu]

Noua lege a pensiilor, aplicată din septembrie 2024

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, în data de 29 noiembrie, legea pensiilor adoptată anterior de Guvern și trecută prin Parlament în procedură de urgență. 

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Val de aer polar în România. A nins și s-a depus strat consistent de zăpadă. Imagini din Brașov, Cluj, Neamț- antena3.ro

Noua lege vine să corecteze inechitățile dintre cei care au muncit la fel dar au ieșit la pensie în ani diferiți, dintre bărbați și femei, între cei care încasează indemnizația minimă socială.

Dreptul la pensie se obține după minim 15 ani de contribuții, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul sau detenția politică).

Se egalizează treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani.

În cazul femeilor, concediul pentru creșterea copilului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani și 6 luni).


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si