Pensionarii nu știu exact la ce să se aștepte în privința pensiilor pe care le vor primi după  1 ianuarie 2024.

Li s-a promis, pe de o parte, din partea ministrului de Finanțe, că anvelopa totală de la buget permite o creștere medie de 14 procente a tuturor pensiilor din ianuarie 2024.

Premierul Marcel Ciolacu a intervenit imediat și a precizat că pensiile vor crește diferențiat, pentru a se elimina inechitățile din sistem, exact cu solicită Comisia Europeană.

Citește și: VIDEO- Taxă fantomă pentru recalcularea pensiilor. Pensionarii sunt șocați de cele auzite

În acest scenariu, pentru unii pensionari majorarea nu va fi mai mare de 5 procente, în timp ce alții ar beneficia de pensii mai mari cu 30-40 de procente.

Este cazul acelor pensionari agricultori care primesc pensii sub nivelul pensiei minime. Aceștia din urmă așteptau cu interes să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024 vechea lege publicată deja în Monitorul Oficial, dar amânată an de an: Legea 127/2019.

Dacă ar fi intrat în vigoare legea existentă pe care pensionarii o așteaptă de mai mulți ani, Legea 127/2019, pensia minimă ar fi crescut cu peste 17%. 

Cum vor crește pensiile de la 1 ianuarie 2024- indexare cu rata inflației, plus recalculare

Casele de pensii din întreaga țară vor încheia, în scurt timp, prima etapă de evaluare a celor 4,6 milioane de dosare de pensii, după cum a declarat președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu.

Acest proces de evaluare este condiția necesară pentru a se trece la procesul efectiv de recalculare a pensiilor.

Ca să intre în vigoare noile modificări de la 1 ianuarie 2024, trebuie ca noua formulă de calcul să fie adoptată în Parlament, împreună cu noua lege a pensiilor.

Legea pensiilor, pe repede înainte în Parlament

Șeful Casei Naționale de Pensii a precizat că pensionarii vor avea parte, de la 1 ianuarie 2024, atât de indexarea cu rata inflației, cât, şi de recalcularea pensiilor, conform noilor formule de calcul.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

"Sunt lucruri diferite care apar în lege. Vorbim de indexare care va respecta inflația. Iar recalcularea va fi folosită pentru a recalcula pe baza noii formulate de calcul a pensiilor", a declarat Daniel Baciu.

Din cele trei formule de calcul discutate cu experții de la Banca Mondială, Guvernul a decis să meargă pe primul scenariu, cel care ar reduce cel mai mult inechitățile din sistem. 

Cum vor crește pensiile după noua formulă de calcul 

Noua formulă de calcul care va fi aplicată pentru toate dosarele de pensii din România este următoarea, dacă nu vor fi făcute modificări în comisiile de specialitate din Parlament:

Pensia= numărul de puncte x VPR (valoarea punctului de referință)

Mai concret, se va înmulți numărul de puncte care revine fiecărui pensionar cu Valoare Punctului de Referință.

Acest indicator VPR se calculează prin împărțirea punctului de pensie (stabilit în prezent la 1.785 lei)  la un stagiu de cotizare de 25 de ani.

Practic, pensia după recalculare va fi numărul de puncte care îi revine fiecărui pensionar (în funcție de mai multe criterii, grupă de muncă și vechime) înmulțit cu 71.

Numărul de puncte se regăsește pe talonul de pensie, iar fiecare pensionar poate înmulți acel număr de puncte cu 71 pentru a obține valoarea pensiei recalculate.

"Nu este singura formulă de calcul pe care se lucrează"

"Aceasta este una dintre variantele de lucru avute în vedere pentru noua lege a pensiilor", a precizat șeful Casei naționale de pensii la Antena 3. "Ca la orice lege organică trebuie să ai mai multe variante de lucru", a adăugat el.

Potrivit oficialului citat, această formulă de calcul nu este chiar o noutate, fiind tocmai formula de calcul din Legea 127/2019.

Toți cei care au contribuit peste stagiul de cotizare luat ca reper, de 25 de ani, ar putea să mai primească un punctaj-bonus, în funcție de vechime. Acest bonus va fi inclus în cadrul numărului de puncte din formula de calcul.

Pensii recalculate din ianuarie 2024. Exemple de creșteri de pensii din proiectul de lege

Pensii recalculate din ianuarie 2024. Exemple de creșteri de pensii din proiectul de lege

[Sursa foto: Facebook]

Care vor fi pensiile care cresc cel mai mult

"Atât pensiile pe contribuție, cât și pensiile mari și ele trebuie să aibă o mărire, dar nu va fi atât de mare, poate va fi de 5%, alte mici vor crește cu 40% sau 20%, dar se va explica foarte clar", a declarat recent premierul Marcel Ciolacu.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Să luăm câteva exemple, așa cum apar în variantele de lucru de la Momisia de muncă din Camera Deputaților:

- un pensionar de 77 de ani, cu un stagiu de cotizare de 32 de ani și care a ieșit la pensie la 63 de ani va beneficia de o creștere a punctului de pensie cu 30%;

- un pensionar de 83 de ani, cu un stagiu de cotizare de 30 de ani și care a ieșit la pensie la vârsta de 62 de ani va beneficia de o creștere cu 20% a pensiei;

- un pensionar de 66 de ani, cu un stagiu de cotizare de 30 de ani și care a ieșit la pensie la 60 de ani va primi o pensie mai mare cu doar 7,5% în urma recalculării.

Această recalculare a pensiilor va avea loc și în cazul românilor care au grupe de muncă. Pensiile seniorilor care au grupa 1 și 2 de muncă vor fi recalculate ca și în cazul celorlalte pensii, adăugându-se anumite punctaje în funcție de condițiile de muncă.

Cei care vor avea zero creștere la pensie după noua formulă de calcul vor beneficia de indexarea cu rata inflației din anul anterior, plus 50% din creșterea salariului mediu.

Șeful Casei Naționale de Pensii susține că aproximativ cinci milioane de pensii vor fi calculate în următoarea perioadă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si