Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat ce trebuie să facă pensionarii după ce primesc în plic decizia de recalculare a veniturilor.

Citește și: Cum arată normele de aplicare pentru noua lege a pensiilor? Noua formulă de calcul a pensiilor

Într-o intervenție telefonică directă, fostul Ministru al Muncii, Marius Budăi, a fost întrebat ce trebuie să facă românii după ce primesc deciziile acasă.

Potrivit acestuia, doar puțini români vor fi nevoiți să se prezinte la Casele de Pensii.

Mai exact, cei cărora li se solicită adeverințele cu privire la sporurile care până în acest moment nu erau luate în calcul, sau cei care nu au depus documentul de acord global.

Marius Budăi, fostul ministru al Muncii: Sunt necesare documente pentru sporurile cu caracter nepermanent

”Aceste componente se află deja la dosarele cetățenilor români, pentru că au făcut parte componentă din dosar. Au fost sporuri care nu au fost cu caracter permanent, care nu făceau parte din Anexa 15, care nu făceau parte din legea 263, nu erau cu caracter permanent și nu erau luate in calcul, dar acele adeverințe sunt depuse acolo”, a explicat Marius Budăi la Antena 3.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Potrivit fostului ministru, majoritatea cetățenilor au depus documentele de acord global, doar cei care știu că au lucrat în acord global și au documentele acasă trebuie să meargă din proprie inițiativă să le depună.

”Dar altfel nu trebuie să se deplaseze la Casele de Pensii, aceste calcule se vor face din oficiu, se va face acea calculare mare unde se vor așeza acele principii de care am vorbit până acum", a explicat Budăi.

Drumurile la casele teritoriale de pensii vor fi făcute doar de cei care au documente cu sporurile cu caracter nepermanent, inclusiv acordul global care nu a fost luat în calculul pensiei până acum.

"Lucrurile curg de la sine, oamenii nu vor fi nevoiți să se deplaseze la Casele de Pensii, să îi purtăm pe drumuri degeaba”, a mai spus fostul ministru al Muncii.

Orele suplimentare pot aduce mărirea pensiei

Orele suplimentare pot aduce mărirea pensiei

[Sursa foto: Facebook]

Orele suplimentare pot aduce mărirea pensiei

Noua lege a pensiilor prevede că orele suplimentare și sporurile vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În prezent, autoritățile de la Casa de Pensii cunosc veniturile brute ale tuturor angajaților începând cu aprilie 2001. Adică toate salariile de bază, bonusurile și primele pe care angajatorii sunt obligați să le transmită lunar către ANAF.

Pentru sporurile încasate înainte de 2001, persoanele se pot aduce de la angajatori, acolo unde fiecare și-a desfășurat activitatea pentru a cere o adeverință care este foarte clar stipulată în lege, mai spun

experții.

În situațiile excepționale, în care s-a pierdut carnetul de muncă sau angajatorul nu mai există, legea prevede că datele vor fi preluate din arhiva electronică a caselor de pensii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si