Pensii recalculate în 2024. Ce sume uriașe li se cer pensionarilor ca să obțină adeverințe pentru vechime și sporuri
Pensii recalculate în 2024. Pensionarii din România sunt obligați să plătească sume mari ca să obțină adeverințe pentru vechime și sporuri ca să primească pensii mai mari din septembrie 2024.
Author: Razvan Ilie sâmbătă 23 decembrie 2023 , 11:28
Pensiile vor fi recalculate în 2024, potrivit noii legi a pensiilor, iar aproximativ 3 milioane de seniori din România vor avea pensii mai mari, potrivit Guvernului.
Pensii recalculate în 2024. Ca să primească pensii majorate, pensionarii trebuie să obțină adeverințe pentru vechime și sporuri, iar acestea costă!
Și nu costă deloc puțin, după cum a declarat Georgeta Zarvescu, șefa Asociației de pensionari din județul Olt.
"Am rămas surprinsă de cât li se cere pensionarilor de către cei care sunt autorizați să păstreze arhivele. Este incredibil ce prețuri sunt. Pentru a înregistra o cerere un deținător de arhivă cere 101 lei unui pensionar. Pentru fiecare an de sporuri se cer prețuri între 63 de lei și 100 de lei.
O singură pagină de xerox costă 5 lei!", spune reprezentanta pensionarilor.
Potrivit acesteia, există un ordin dat de președintele Casei naționale de pensii care conține prețuri maximale, iar deținătorii privați de arhive cer aceste prețuri mari.
Ca să primești pensia mai mare, plătești 2.000 de lei pe o adeverință!
După intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, oamenii încearcă să își obțină adeverințe pentru sporurile nepermanente, pentru acordul global sau grupele de muncă.
"Unui pensionar din Brăila i s-au cerut 2.000 de lei ca să i se elibereze o adeverință", a spus Georgeta Zarvescu la B1TV.
"Este incredibil ce se întâmplă cu acești deținători de arhive, să se corecteze această situație, pensionarii trebuie să plătească o sumă modică", a insistat șefa Asociației de pensionari din județul Olt.
"Casa de pensii trebuie să modifice prețurile de la arhive sau să deconteze aceste costuri"
După promulgarea noi legi a pensiilor 2024, pensionarilor li se cer bani suplimentari la arhive.
"Sunt arhivele predate la agenți privați și nu pot să-i obligi să-ți dea adeverințe fără să plătești. Dar Casa națională de pensii trebuia să prindă în buget sumele respective. Casa trebuie să-i ajute pe pensionari, nu să stabilească un tarif din birou", a declarat fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițeanu.
Potrivit acestuia, nu se știe dacă adeverințele sunt bune, la grupele de muncă au fost cazuri în care pensionarii au primit adeverinșe și casele teritoriale au spus că nu sunt bune, că nu respectă modelul din lege.
Odată cu adoptarea noii legi a pensiilor, veniturile pensionarilor urmează să fie recalculate din septembrie 2024.
Peste 3 milioane de pensionari vor primi pensii mai mari Noua lege a pensiilor intră în vigoare de la 1 ianuarie, când toți pensionarii vor beneficia de o indexare de 13,8%.