Premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat joi dacă s-a stabilit clar cu câte procente vor crește pensiile de la 1 ianuarie 2023.
Șeful Executivului a spus că procentul trebuie să țină cont de posibilitățile bugetare, dar că nu poate să fie mai mare de 11%, potrivit Romania TV.
Citeste si: Punctul de pensie în 2023: Ce majorări anunță Ministerul Muncii?
„În ceea ce privește procentul, voi continua să afirm că trebuie să se încadreze în posibilitățile bugetare, dar undeva nu mai mult de 11%, pentru că orice procent dincolo de 11% impactează pe deficitul la bugetul de pensii”, a declarat joi premierul Nicolae Ciucă, aflat în vizită la Dacia Mioveni.
Premierul Nicolae Ciucă exclude o majorare a pensiilor de peste 11%
Premierul a spus că mai întâi trebuie aprobat proiectul de buget pe anul 2023, lucru care ar trebui să aibă loc cât mai curând posibil.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Citeste si: VIDEO| Rata inflației, un nou nivel record. Care sunt cele mai mari scumpiri din prezent
Propuneri au venit din mai multe direcții, a explicat prim-ministrul României, însă "noi suntem datori să ne păstrăm responsabilitatea și să venim cu acele propuneri care sunt sustenabile pe bugetul de stat".
Scenariul creșterii pensiilor în două tranșe
Coaliția de guvernare ia în calcul să crească pensiile în două tranșe, anul viitor, potrivit Antena3.
Potrivit sursei citate, creșterea de la 1 ianuarie va acoperi doar creșterea inflației pe 2021 (în jur de 6 procente). Restul de până la 10 la sută ar putea fi dat la mijlocul primăverii, în luna aprilie.
Citeste si: Codul Fiscal, modificat în Senat. Cât cresc impozitele locale
Ce a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu în acest sens: ”Minimum de la care pornim este legea- rata inflației de anul trecut. Așteptăm construcția bugetului. Este o abordare și asta, să aplici legea, și pe urmă, când închizi anul fiscal în februarie, cel târziu în martie, să vii cu diferența. Vom lua decizia cea mai sustenabilă”, a spus Ciolacu.