Close sidebar
Close sidebar

Pensiile mai mari de 4.000 de lei cresc cu 10 procente în plus! Decizie-surpriză de la CCR

Cadou de Crăciun pentru circa 300.000 de pensionari de lux din România, dintre care 200.000 primesc pensii speciale. Ei vor primi sume mai mari cu 10% lună de lună începând de anul viitor, potrivit unei decizii a Curții Constituționale.

Sorin Negru,

Pensii și mai mari pentru "pensionarii de lux"

[Sursa foto: Unsplash]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Aproximativ 300.000 de pensionari din România nu vor mai fi obligați să plătească din ianuarie 2023 contribuția la sănătate în valoare de 10% din pensie. 

Citește și: Ce pensie încasează Ion Iliescu. Cuponul de pensie al fostului președinte

Cei mai mulți sunt beneficiari de pensii speciale și ei își vor vedea pensiile majorate de la anul cu 22,5%, spre deosebire de pensionarii obișnuiți care vor primi doar 12,5%.

Citeste si: Când intră bursele elevilor pe card. Anumite categorii de copii urmează să primească o sumă mai mică. Care este motivul?- kanald.ro

Citeste si: Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:- wowbiz.ro

Citeste si: Ce mesaj i-a transmis Putin lui Donald Trump în ziua reîntoarcerii la Casa Albă și de ce ne privește și pe noi- antena3.ro

Citește și: Vot final pe bugetul de stat pentru 2023. Ce schimbări au apărut în ultimul moment

Cel mai probabil, urmare a deciziei CCR de joi, pensionarii de lux vor primi înapoi și banii care le-au fost reținuți până acum din pensie. 

Decizie-bombă de la CCR: pensiile mari sunt discriminate

Curtea Constituţională a decis joi că sunt neconstituţionale mai multe prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.

130/2021 prin care a fost instituită obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar.

Citește și: Salarii majorate pentru primari și șefii de consilii județene din 2023. CCR nu se grăbește să ia o decizie

Curtea a reţinut că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuţii la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Citeste si: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"- kfetele.ro

Citeste si: O nouă taxă din ianuarie 2025 pentru șoferi! Ce este "rovinieta de munte" și cum se achită- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce mesaj i-a transmis Putin lui Donald Trump în ziua reîntoarcerii la Casa Albă și de ce ne privește și pe noi- antena3.ro

"Or, prin ordonanţă de urgenţă, nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuţii, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art.47 alin.(2) din Constituţie, fiind, astfel, contrară art.115 alin.(6) din Constituţie, care interzice afectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale prin ordonanţe de urgenţă", spune CCR. 

Detaliile tehnice ale Deciziei CCR

CCR a admis joi, cu majoritate de voturi, o excepţie de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art. XXIV pct.11 [cu referire la art.153 alin.(1) lit.f ind.2)], pct.12 cu referire la art.154 alin.(1) lit.h) sintagma "de până la suma de 4.000 lei lunar inclusiv", pct.13 cu referire la art.155 alin.(1) pct.a ind.1), pct.14 cu referire la sintagma "venituri din pensii" din cuprinsul titlului secţiunii a 3-a capitolul III al titlului V "Contribuţii sociale obligatorii", pct.16 cu referire la art.157 ind.3, pct.17 cu referire la sintagma "precum şi al veniturilor din pensii" din cuprinsul titlului secţiunii a 4-a capitolul III al titlului V "Contribuţii sociale obligatorii", pct.18 cu referire la art.168 alin.(1) în privinţa trimiterii la art.153 alin.(1) lit.f ind.2), alin.(5) în privinţa trimiterii la art.157 ind.3 şi alin.(7) ind.1 şi pct.19 cu referire la alin.(1) lit.a) în privinţa trimiterii la art.153 alin.(1) lit.f ind.2) şi art. XXV alin.(1) lit.c) cu referire la pct.12, 13, 16, 18 în privinţa alineatelor (1) şi (5) ale art.168 şi pct.19 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.  

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI