Pensiile pot să scadă după recalculare! Ce prevede un articol-bombă din "Normele de aplicare a legii pensiilor"
Ministerul Muncii a publicat, luni, proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor legii privind sistemul public de pensii. Un articol din aceste norme aruncă în aer toate discuțiile anterioare cu privire la faptul că "nicio pensie nu scade după recalculare".
Author: Sorin Negru luni 19 februarie 2024 , 12:29
Ministerul Muncii a publicat, luni, proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor legii privind sistemul public de pensii.
Articolul 111 din "Normele de aplicare" lansate de Ministerul Muncii în dezbatere publică precizează negru pe alb că nu se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată dacă recalcularea aduce un cuantum mai mic!
Dimpotrivă, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării!
"În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării", se spune în art. 111 din Normele de aplicare.
Există riscul scăderii unor pensii după recalculare?
Aproximativ 2 milioane de pensionari se așteaptă să nu le fie mărite pensiile după mare recalculare din septembrie, însă nimeni nu se gândea că pensiile în plată ar putea să scadă.
Legea presupune recalcularea tuturor pensiilor, inclusiv cele în plată, pe baza formulei fără indici de corecție, la 1 septembrie 2024.
Prin noua lege a pensiilor s-a promis o creștere medie a pensiilor cu 40%, guvernanții spunând că vor exista și pensionari cărora le va crește pensia cu 80%, dar și alții care nu vor beneficia de majorări.
Spre deosebire de Normele de aplicare, legea pensiilor spune clar că în cazul în care după recalculare pensia rezultată este mai mică decât nivelul actual, se va menține nivelul actual.
Pensie înghețată ani de zile pentru "ghinioniștii" recalculării
Scenariul cel mai optimist de citire a articolului 111 din Normele de aplicare ale legii pensiilor este acela în care, după recalculare, pensia aflată în plată nu va mai crește decât după ce suma care reiese din recalculare o va depăși prin indexarea succesivă cu rata inflațiie.
Cu alte cuvinte, experții spun că nu se va reduce pensia aflată în plată la recalculare, dar nici nu va mai crește ani de zile, până când pensia calculată după noua formulă nu va depăși în timp pensia aflată în plată .
Potrivit datelor oficiale de la Casa Națională de Pensii și Institutul Național de Statistică, în România sunt aproximativ 4,6 milioane de pensionari și 8,2 milioane de persoane active.
Ce noutăți aduc Normele de aplicare a legii pensiilor
Calculul pensiei, după noua lege, se va face înmulțind valoarea punctului de referință cu numărul total de puncte acumulate.
Punctul de referință a fost stabilit la 81 lei, la intrarea în vigoare a legii, în septembrie 2024.
O noutate adusă de noua lege este că vor fi eliminate indicele de corecție și stagiul complet de cotizare diferit.
Noutatea este că majorarea pensiilor va fi corelată cu creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale sau cu rata inflației (se va alege procentul mai avantajos).
Această prevedere este o recomandare venită de la Comisia Europeană, menită să asigure o stabilitate mai mare a sistemului de pensii publice.
Pentru anumite persoane nu va mai avea loc o indexare a pensiilor, în următorii ani, până când vor ajunge la nivelul pensiei calculat în baza noii legi.