Ministerul Muncii a publicat, luni, proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor legii privind sistemul public de pensii.

Articolul 111 din "Normele de aplicare" lansate de Ministerul Muncii în dezbatere publică precizează negru pe alb că nu se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată dacă recalcularea aduce un cuantum mai mic!

Dimpotrivă, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării! 

"În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării", se spune în art. 111 din Normele de aplicare.

Există riscul scăderii unor pensii după recalculare?

Aproximativ 2 milioane de pensionari se așteaptă să nu le fie mărite pensiile după mare recalculare din septembrie, însă nimeni nu se gândea că pensiile în plată ar putea să scadă.

Legea presupune recalcularea tuturor pensiilor, inclusiv cele în plată, pe baza formulei fără indici de corecție, la 1 septembrie 2024.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special- wowbiz.ro

Prin noua lege a pensiilor s-a promis o creștere medie a pensiilor cu 40%, guvernanții spunând că vor exista și pensionari cărora le va crește pensia cu 80%, dar și alții care nu vor beneficia de majorări.

Spre deosebire de Normele de aplicare, legea pensiilor spune clar că în cazul în care după recalculare pensia rezultată este mai mică decât nivelul actual, se va menține nivelul actual.

Ce noutăți aduc Normele de aplicare a legii pensiilor

Ce noutăți aduc Normele de aplicare a legii pensiilor

[Sursa foto: Facebook]

Pensie înghețată ani de zile pentru "ghinioniștii" recalculării

Scenariul cel mai optimist de citire a articolului 111 din Normele de aplicare ale legii pensiilor este acela în care, după recalculare, pensia aflată în plată nu va mai crește decât după ce suma care reiese din recalculare o va depăși prin indexarea succesivă cu rata inflațiie.

Cu alte cuvinte, experții spun că nu se va reduce pensia aflată în plată la recalculare, dar nici nu va mai crește ani de zile, până când pensia calculată după noua formulă nu va depăși în timp pensia aflată în plată

Potrivit datelor oficiale de la Casa Națională de Pensii și Institutul Național de Statistică, în România sunt aproximativ 4,6 milioane de pensionari și 8,2 milioane de persoane active.  

Ce noutăți aduc Normele de aplicare a legii pensiilor

Calculul pensiei, după noua lege, se va face înmulțind valoarea punctului de referință cu numărul total de puncte acumulate.

Punctul de referință a fost stabilit la 81 lei, la intrarea în vigoare a legii, în septembrie 2024.

O noutate adusă de noua lege este că vor fi eliminate indicele de corecție și stagiul complet de cotizare diferit.

Citeste si: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”- kfetele.ro

Citeste si: Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu Maluma- radioimpuls.ro

Noutatea este că majorarea pensiilor va fi corelată cu creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale sau cu rata inflației (se va alege procentul mai avantajos).

Această prevedere este o recomandare venită de la Comisia Europeană, menită să asigure o stabilitate mai mare a sistemului de pensii publice.

Pentru anumite persoane nu va mai avea loc o indexare a pensiilor, în următorii ani, până când vor ajunge la nivelul pensiei calculat în baza noii legi.

Știre în curs de actualizare


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si