Marea recalculare a pensiilor, intrată în vigoare la 1 septembrie 2024, a adus vești bune pentru o parte dintre seniori, dar și nemulțumire pentru alții.

Citește și: VIDEO Asta-i România! „Recalcularea este una dintre multele lovituri pe care le-a primit statul”. Valea Jiului a devenit Valea Plângerii după tăierea pensiilor

Nu toți pensionarii au fost găsiți acasă de factorii poștali care au transmis milioane de decizii de recalculare.

Citește și: Răsturnare de situație în "războiul pensiilor". "Îmi asum să rezolv problemele", spune premierul, care atacă "proiectele fantomă" din Parlament

Pentru unii pensionari, care își primesc pensia pe card, abia ziua de 12 septembrie a fost momentul adevărului în care au aflat care este suma exactă care le revine după recalculare. 

Pensiile recalculate, virate azi pe carduri.

Ministrul Muncii, explicații despre recalcularea pensiilor

Ministrul Muncii: "Finalizarea plăților este confirmarea că nicio pensie nu a scăzut"

Ministerul Muncii a transmis, joi, 12 septembrie, că pensiile recalculate au intrat azi pe cardurile beneficiarilor. Seniorii care își primesc pensia prin intermediul Poștei Române, distribuirea mandatelor de plată a început pe 2 septembrie.

„Din totalul de 4,6 milioane de pensii din sistemul public, aproximativ 82,5% au crescut la recalculare. Finalizarea plăților este confirmarea că nicio pensie nu a scăzut. Scopul legii este eliminarea inechităților între pensionari și întărirea principiului contributivității.

Legea asigură creșterea anuală a pensiilor dar și predictibilitate atât pentru pensionari cât și pentru angajați", a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, într-o declarație pe Facebook.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului- wowbiz.ro

Ce se întâmplă cu pensiile minerilor și ale persoanelor cu dizabilități

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat în ședința de Executiv de miercuri, 11 septembrie, că îşi asumă soluţionarea problemelor semnalate de mineri şi persoanele cu dizabilităţi în ceea priveşte pensiile.

"Lucrăm acum şi la soluţionarea problemelor pensionarilor mineri şi a celor cu dizabilităţi. Îmi asum să rezolv problemele acestor oameni. Nu au nicio vină că statul a schimbat de mai multe ori regulile legate de pensionare, din interese de moment", a declarat Marcel Ciolacu. 

Șeful Guvernului spune că va rezolva problema prin dialog cu Comisia Europeană, ajungând la o înţelegere corectă.

"Nu prin acţiuni populiste, cu proiecte fantomă depuse acum în Parlament, ce modifică legea asumată anul trecut prin PNRR şi votată de toate partidele", a adăugat prim-ministrul, atacându-i implicit pe liberalii care au depus marți proiectul de lege.

Suma din talonul de pensie nu corespunde cu cea din decizia de recalculare! 

Casa Naţională de Pensii transmis, joi, noi precizări în legătură cu pensiile şi deciziile de recalculare, referindu-se la situaţiile în care pe talonul de pensie din luna septembrie valoarea nu corespunde cu cea din decizia de recalculare.

Instituţia precizează că diferenţele cuvenite între pensia recalculată şi pensia încasată vor fi achitate ulterior, inclusiv pentru luna septembrie.

Casa Naţională de Pensii a transmis, joi, că, în cazul pensionarilor care au primit decizia de recalculare, iar pe talonul de pensie din luna septembrie valoarea nu corespunde cu cea din decizia de recalculare se disting două situaţii:

1. Pensii care după recalculare au depăşit pragul de 2.000 de lei şi pentru care, în luna septembrie 2024, s-a calculat şi reţinut impozitul de 10% pentru suma care depăşeşte 2.000 de lei.

Citeste si: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”- kfetele.ro

Citeste si: Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

”Ca şi până acum, pe decizia de pensie se înscrie cuantumul brut al pensiei. Acest cuantum se regăseşte şi pe talonul de pensie, iar în situaţia în care cuantumul brut depăşeşte plafonul de impozitare – în prezent de 2.000 lei – se menţionează distinct valoarea impozitului. De asemenea, al treilea element, respectiv cuantumul net al pensiei este menţionat distinct. Reamintim că plafonul de impozitare se majorează de la 2.000 de lei la 3.000 de lei începănd cu drepturile aferente lunii octombrie 2024”, a transmis Casa Naţională de Pensii.

Instituţia explică, adăugând fotografii în acest sens, că situaţia în care de la o pensie netă de 1.900 de lei se ajunge, prin recalculare, la o pensie brută de 3.132 de lei, respectiv o pensie netă de 3.019 lei, după reţinerea impozitului de 113 lei.

2. Pensii pentru care deciziile au fost emise după data comunicării la plată a drepturilor de pensii aferente lunii septembrie 2024. Astfel, pot fi întâlnite situaţii în care suma de pe decizia de recalculare este mai mare decât suma primită în această lună.

”În aceste cazuri, diferenţele cuvenite între pensia recalculată şi pensia încasată vor fi achitate ulterior, inclusiv pentru luna septembrie”, a mai transmis instituţia.

De asemenea publicând fotografii, Casa Naţioonală de Pensii explică şi această situaţie.

”Deşi pensia rezultată după recalculare a crescut de la 4.473 de lei la 6.823 de lei, pensionarul a primit în luna septembrie aceleaşi drepturi aferente lunii august: respectiv 4.473 de lei pensie brută, 4.226 de lei pensia netă şi impozit reţinut de 247 lei. Aşa cum am menţionat anterior, decizia de recalculare a fost emisă după data comunicării la plată a drepturilor de pensie pentru luna septembrie, persoana în cauză urmând să primească şi diferenţa cuvenită pentru această lună”, a mai transmis Casa de Pensii.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si