In articol:
- Ministrul Muncii: "Finalizarea plăților este confirmarea că nicio pensie nu a scăzut"
- Ce se întâmplă cu pensiile minerilor și ale persoanelor cu dizabilități
- Suma din talonul de pensie nu corespunde cu cea din decizia de recalculare!
Marea recalculare a pensiilor, intrată în vigoare la 1 septembrie 2024, a adus vești bune pentru o parte dintre seniori, dar și nemulțumire pentru alții.
Nu toți pensionarii au fost găsiți acasă de factorii poștali care au transmis milioane de decizii de recalculare.
Ministrul Muncii: "Finalizarea plăților este confirmarea că nicio pensie nu a scăzut"
Ministerul Muncii a transmis, joi, 12 septembrie, că pensiile recalculate au intrat azi pe cardurile beneficiarilor.
„Din totalul de 4,6 milioane de pensii din sistemul public, aproximativ 82,5% au crescut la recalculare. Finalizarea plăților este confirmarea că nicio pensie nu a scăzut. Scopul legii este eliminarea inechităților între pensionari și întărirea principiului contributivității. Legea asigură creșterea anuală a pensiilor dar și predictibilitate atât pentru pensionari cât și pentru angajați", a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, într-o declarație pe Facebook.
Ce se întâmplă cu pensiile minerilor și ale persoanelor cu dizabilități
Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat în ședința de Executiv de miercuri, 11 septembrie, că îşi asumă soluţionarea problemelor semnalate de mineri şi persoanele cu dizabilităţi în ceea priveşte pensiile.
"Lucrăm acum şi la soluţionarea problemelor pensionarilor mineri şi a celor cu dizabilităţi. Îmi asum să rezolv problemele acestor oameni. Nu au nicio vină că statul a schimbat de mai multe ori regulile legate de pensionare, din interese de moment", a declarat Marcel Ciolacu.
Șeful Guvernului spune că va rezolva problema prin dialog cu Comisia Europeană, ajungând la o înţelegere corectă.
"Nu prin acţiuni populiste, cu proiecte fantomă depuse acum în Parlament, ce modifică legea asumată anul trecut prin PNRR şi votată de toate partidele", a adăugat prim-ministrul, atacându-i implicit pe liberalii care au depus marți proiectul de lege.
Suma din talonul de pensie nu corespunde cu cea din decizia de recalculare!
Casa Naţională de Pensii transmis, joi, noi precizări în legătură cu pensiile şi deciziile de recalculare, referindu-se la situaţiile în care pe talonul de pensie din luna septembrie valoarea nu corespunde cu cea din decizia de recalculare.
Instituţia precizează că diferenţele cuvenite între pensia recalculată şi pensia încasată vor fi achitate ulterior, inclusiv pentru luna septembrie.
Casa Naţională de Pensii a transmis, joi, că, în cazul pensionarilor care au primit decizia de recalculare, iar pe talonul de pensie din luna septembrie valoarea nu corespunde cu cea din decizia de recalculare se disting două situaţii:
1. Pensii care după recalculare au depăşit pragul de 2.000 de lei şi pentru care, în luna septembrie 2024, s-a calculat şi reţinut impozitul de 10% pentru suma care depăşeşte 2.000 de lei.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
”Ca şi până acum, pe decizia de pensie se înscrie cuantumul brut al pensiei. Acest cuantum se regăseşte şi pe talonul de pensie, iar în situaţia în care cuantumul brut depăşeşte plafonul de impozitare – în prezent de 2.000 lei – se menţionează distinct valoarea impozitului. De asemenea, al treilea element, respectiv cuantumul net al pensiei este menţionat distinct. Reamintim că plafonul de impozitare se majorează de la 2.000 de lei la 3.000 de lei începănd cu drepturile aferente lunii octombrie 2024”, a transmis Casa Naţională de Pensii.
Instituţia explică, adăugând fotografii în acest sens, că situaţia în care de la o pensie netă de 1.900 de lei se ajunge, prin recalculare, la o pensie brută de 3.132 de lei, respectiv o pensie netă de 3.019 lei, după reţinerea impozitului de 113 lei.
2. Pensii pentru care deciziile au fost emise după data comunicării la plată a drepturilor de pensii aferente lunii septembrie 2024. Astfel, pot fi întâlnite situaţii în care suma de pe decizia de recalculare este mai mare decât suma primită în această lună.
”În aceste cazuri, diferenţele cuvenite între pensia recalculată şi pensia încasată vor fi achitate ulterior, inclusiv pentru luna septembrie”, a mai transmis instituţia.
De asemenea publicând fotografii, Casa Naţioonală de Pensii explică şi această situaţie.
”Deşi pensia rezultată după recalculare a crescut de la 4.473 de lei la 6.823 de lei, pensionarul a primit în luna septembrie aceleaşi drepturi aferente lunii august: respectiv 4.473 de lei pensie brută, 4.226 de lei pensia netă şi impozit reţinut de 247 lei. Aşa cum am menţionat anterior, decizia de recalculare a fost emisă după data comunicării la plată a drepturilor de pensie pentru luna septembrie, persoana în cauză urmând să primească şi diferenţa cuvenită pentru această lună”, a mai transmis Casa de Pensii.