Prima majorare a pensiilor din 2024 va fi una standard pentru toți pensionarii. Conform promisiunii Guvernului, toate pensiile vor crește cu 13,8%  de la 1 ianuarie, fiind o indexare cu rata inflației din anul anterior.

În paralel, coaliția PSD-PNL și-a asumat trecerea prin Parlament a unei noi legi a pensiilor, în cursul lunii noiembrie 2023.

Citește și: VIDEO- Noua formulă de calcul a pensiilor. Schimbări în lege: egalarea vârstei de ieșire la pensie. Vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024!

Noua lege a pensiilor va intra în vigoare în septembrie sau octombrie 2024, moment în care vor fi recalculate toate pensiile după noua formulă de calcul.

Pensiile cresc nu doar la 1 ianuarie 2024, ci și în toamna anului viitor

Prin noua lege a pensiilor, pentru cei mai mulți români în vârstă va fi vorba de noi creșteri, planul Guvernului fiind acela de a crește în special pensiile mici și de a diminua inechitățile din sistem.    

Anunțul privind cele două etape de creștere a pensiilor din 2024 a fost făcut chiar de premierul Marcel Ciolacu, pe pagina personală de Facebook. 

"Pensiile vor crește de două ori anul viitor! La 1 ianuarie cu 13.8% și la 1 septembrie prin aplicarea noii legi a pensiilor, care va elimina inechitățile. Pensii egale, pentru muncă și contribuții egale. Acesta este principiul de bază pe care l-am stabilit astăzi în Coaliție pentru noua lege a pensiilor", a declarat premierul Ciolacu după ședința de coaliție de marți.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

pensii crescute 2024

Pensiile vor crește de două ori în 2024, spune Marcel Ciolacu

[Sursa foto: Facebook]

Care este impactul bugetar al celor două creșteri de pensii din 2024

Calculele făcute de Guvern vorbesc de o cheltuială totală de 15 miliarde de lei pentru indexarea pensiilor cu 13,8 procente de la 1 ianuarie 2024. 

Un studiu de impact inclus în proiectul noii legi a pensiilor arată că recalcularea generală din septembrie-octombrie 2024 va costa bugetul de stat peste 14,5 miliarde de lei.  

În total, cele două majorări de pensii din 2024 vor avea un impact bugetar de aproape 30 de miliarde de lei, într-un context în care proiecțiile analiștilor arată că problemele cu bugetul din acest an s-ar putea extinde și în anii viitori. 

Când va fi gata noua lege a pensiilor 

Adoptarea unei noi legi a pensiilor este un jalon obligatoriu de îndeplinit de România pentru cererea de plată nr. 4 din PNRR, de care depinde alocarea a cel puțin 2 miliarde de euro din partea Comisiei Europene.

Citește și: „Avem banii de pensii". Șeful Casei de Pensii, anunț despre momentul în care se vor vira pensiile pe final de an

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți seara, la un post TV, proiectul noii legi a pensiilor va intra, după 10 zile de procedură de transparenţă, în avizare în Guvern şi ulterior va fi transmis Parlamentului.

Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro

Citeste si: Fostul fotbalist Nicolae Oaidă, câștigător al Cupei României, a murit- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

"Cred că, în procedură de urgenţă, va trece sper până în data de 20 noiembrie şi va fi trimisă la promulgare", a precizat Marcel Ciolacu.

Sunt voci din coaliția de guvernare care spun că recalcularea pensiilor ar trebui să fie făcută înaintea indexării cu rata inflației, pentru a nu permite noi majorări ale pensiilor mari.

Pensiile nu vor putea crește hazardat în ani electorali

Proiectul noii legi introduce, însă, un mecanism de frânare a majorărilor nesustenabile a pensiilor în ani electorali, obligație asumată de România prin PNRR pentru a avea un sistem public de pensii sustenabil pe termen lung.

Noul proiect de lege limitează creșterile de pensii dintr-un an în funcție de procentul de creștere a veniturilor din contribuțiile de asigurări sociale.

„Începând cu 2025, procentul de majorare rezultat din aplicarea indexării cu inflația și 50% din creșterea salariului mediu brut nu poate fi mai mare decât procentul de creștere a veniturilor din contribuțiile de asigurări sociale la buget sau rata medie anuală a inflației din anul precedent, situație în care se acordă procentul cel mai avantajos", se spune în textul legii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si