In articol:
Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. În acest fel, pensionarii vor primi înapoi banii cuveniți indiferent cât timp a trecut de la momentul în care funcționarii le-au calculat greșit pensia.
Citeste si: Guvern: eliminarea restricţiilor şi redeschiderea economiei se face treptat. Care sunt pașii până la 1 iunie
Ce spune legea promulgată de Klaus Iohannis
Actul normativ promulgat de Iohannis completează articolul 107 al Legii nr. 263/2010 în sensul reglementării unei excepţii de la regula privind termenul general de prescripţie pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului de pensie a sumelor neplătite de către organul administrativ competent din cauza unei erori materiale intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei.
Potrivit articolului 107 alineatul (1) din Legea nr. 263/2010, în situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor pensionarilor, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.
Citeste si: Ministrul Muncii, anunț despre majorarea pensiilor. "S-au vândut iluzii"
Alineatul (2) al articolului 107 prevede că „sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alineatului (1) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor”, informează Romania TV.
De ce nu pot crește pensiile peste noapte
Ministrul Muncii, Raluca Turcan a făcut un anunț surprinzător cu privire la motivul real pentru care nu pot fi majorate pensiile cu 40%, în ciuda promisiunilor făcute de la guvernarea PSD.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat vineri că, la preluarea mandatului, a constatat că 250.000 dintre dosarele de pensii din România sunt sub formă de dosar cu şină, iar aproximativ 1,3 milioane de dosare sunt în format digital "primitiv".
Acesta ar fi motivul principal pentru care era imposibil ca pensiile să crească cu 40% cum au promis social-democrații, explică ministrul Muncii.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
"Li s-a spus celor aproximativ cinci milioane de pensionari că de la 1 septembrie 2021 pensiile vor creşte cu 40%. Aproape că aţi fi crezut că e posibil să se întâmple lucrul acesta. Şi eu am crezut, vă spun cu sinceritate, dar am constatat că, pentru a putea majora toate pensiile cu 40%, ai nevoie de digitalizarea tuturor dosarelor de pensii, astfel încât ele să fie într-un format electronic şi să li se aplice o formulă de calcul ca ulterior să se întâmple recalcularea pensiilor ”, a declarat Raluca Turcan într-o conferinţă de presă susţinută în judeţul Vâlcea.
Citeste si: Adevărul despre decesele COVID-19 din România. Noul ministru al Sănătății îi dă dreptate lui Vlad Voiculescu