Comisia Sănătăţii Publice de la Ministerul Sănătăţii a decis administrarea ,,unei doze suplimentare persoanelor care locuiesc în aziluri, având în vedere fragilitatea acestora, profilul lor polipatologic şi faptul că trăiesc într-un mediu închis”, a anunţat într-un comunicat ministerul.
Azilurile din Spania au fost afectate în mod violent de pandemia covid-19 mai ales în timpul primului val, în primăvara lui 2020.
Citeste si: Focar de COVID pe Muntele Athos
O a treia doza va fi administrata pensionarilor din aziluri
Această a treia doză urmează să fie administrată, de asemenea, altor grupuri de persoane cu risc, de exemplu pacienţi cu grefe sau care urmează tratamente care le slăbesc apărarea imunitară, adaugă ministerul, care a decis la începutul lui septembrie să se administreze o a treia doză de vaccin anticovid persoanelor foarte imunodeprimate.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citeste si: Secțiile ATI COVID din țară sunt aproape pline: Doar 3 paturi mai sunt libere în București
Și Franța a luat aceași decizie
Prin decizia vaccinării pensionarilor din aziluri, Spania urmează exemplul altor ţări, ca Franţa.
Alte ţări au decis, ca Israelul, să vaccineze cu o a treia doză de vaccin împotriva covid-19 persoane în vârstă de peste 12 ani.
Guvernul britanic a anunţat marţi că o a treia doză de vaccin anticovid urmează să fie propusă persoanelor în vârstă de peste 50 de ani şi personalului de îngrijire.
Citeste si: Buluc la scoala, la 4000 de cazuri COVID pe zi
OMS nu consideră justificată administrarea dozei 3
Organizţaia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi o parte a comunităţii ştiinţifice consideră că vaccinarea cu o a treia doză de vaccin împotriva covid-19 a populaţiei nu este justificată, deoarece vaccinurile rămân foarte eficiente împotriva formelor grave şi că salvează vieţi dacă sunt administrate mai întâi persoanelor nevaccinate, mai ales în ţările sărace.
Spania şi-a vaccinat 75% din populaţie împotriva covid-19 şi face parte din plutonul ţărilor europene fruntaşe la vaccinare.
Citeste si: Dozele de ranfort de la Moderna sunt eficiente împotriva noilor variante