Pensionarii supraviețuiesc cu împrumuturi de la o lună la alta, în condițiile în care veniturile lor au crescut modic de la 1 ianuarie, în timp ce prețurile la produsele de bază au explodat.

Pensionarii se împrumută înainte de Paște

Pensiile mici nu le ajung vârstnicilor din România să își acopere facturile și medicamentele și sunt adesea nevoiți să apeleze la împrumuturi.

Citește și: Cine sunt românii care primesc pensie chiar dacă nu au 15 ani de vechime în câmpul muncii? Autoritățile promit un trai mai bun românilor

Cum mulți dintre ei nu au ce pune pe masa de Paște, seniorii apelează tot mai des la împrumuturi la Casele de Ajutor Reciproc (CAR), care funcționează de pe vremea comunismului.

Pensionarii se împrumută înainte de Paște 

Pensionarii se împrumută înainte de Paște 

[Sursa foto: Captură KANAL D]

Bani puțini, prețuri tot mai mari

„Tratamentul, dăm cinci milioane și ceva pe lună, plus ce mai luăm cu bani în mână, și asta este”, a spus o bătrână.

După ce a trudit o viață întreagă, femeia le-a spus reporterilor Știrile Kanal D că reușește cu greu să-și drămuiască pensia, pentru a-i ajunge de pe o lună pe alta.

„Înainte ne duceam și la Constanța, și la mare, peste tot, la munte, la umbră, la una, la alta. Acum nu mai e bănuțul, toate sunt scumpe, nu se mai poate”, a spus femeia.

Vârstnicii nu mai cumpără produse scumpe și în cantități mari, ca pe vremuri, iar poftele trebuie să și le astâmpere. Singura soluție rămâne împrumutul la CAR.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

La Casa de Ajutor pentru vârstnici, coada se mărește cu fiecare zi care se apropie de Paște.

Pensionarii merg la CAR "pentru cheltuielile zilnice"

Ca să aibă din ce trăi și cumpăra medicamente, doamna Georgeta face împrumuturi la Casa de Ajutor încă din 2008.

„Am împrumut și vin în fiecare lună și plătesc. Cum iau pensia aici vin și plătesc. Nu vin acasă până nu plătesc datoria. De multe ori nici nu îl termin și fac supliment pentru că nu mă pot ajunge fără împrumut”, a mai mărturisit femeia.

În această situație se află mulți pensionari.

"Mulți vin pentru cheltuielile zilnice, cu nepoțeii să-i îmbrace, pentru rechizite. Nu triști, sunt copleșiți de probleme, de existență, le este greu, le este foarte greu", a spus Verginica Pintilie, președinte la CAR Galați, potrivit Digi24.

Ce este împrumutul la CAR

Casele de Ajutor Reciproc (CAR) sunt un tip de instituții financiare nebancare (IFN) fără scop patrimonial, organizate în vederea sprijinirii și întrajutorării financiare a membrilor asociați.

Ele funcționează, de regulă, în jurul colectivelor de angajați ale unor instituții de stat și în baza a două legi distincte.

Există o legislație CAR pentru salariați și alta pentru pensionari, respectiv Legea 122/1996 privind regimul juridic al caselor de ajutor reciproc ale salariaților și al uniunilor acestora, republicată în Monitorul Oficial 261 din 22.04.2009, și Legea nr 540/2002 privind casele de ajutor reciproc ale pensionarilor.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Obiectul de activitate al CAR ale salariaților și pensionarilor îl constituie acordarea de împrumuturi cu dobândă mică către membrii acestora. 

Pensionarii, nevoiți să apeleze la CAR

Pensionarii, nevoiți să apeleze la CAR înainte de Paște

[Sursa foto: Pexels.com]

Uniunea Națională a Caselor de Ajutor Reciproc ale salariaților din România (U.N.C.A.R.s.R.) este organizația națională autorizată, răspunzătoare de menținerea și dezvoltarea sistemului caselor de ajutor reciproc ale salariaților.

UNCARsR. are afiliate 39 de uniuni teritoriale, care cuprind 2.377 case de ajutor reciproc ale salariaților – instituții financiare nebancare.

Conform Registrului de evidenta al instituțiilor financiare nebancare al Băncii Naționale a României există în Romania peste 2.500 de case de ajutor reciproc active, inclusiv Casele de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si