Pepene murat. Cum se prepară corect și cu ce feluri de mâncare se combină
Pepene murat. Pepenii murați fac parte din cea mai bună categorie de murături din lume. Aceștia aduc un plus de savoare mâncărurilor și cu siguranță ne trimit cu gândul la copilărie. Sunt ideali pentru sezonul de iarnă. Noi v-am pregătit o rețetă savuroasă de pepeni murați!
Nu uitați să puneți verdeață printre pepeni și neapărat deasupra un strat generos de frunze de viță de vie- pentru a nu face "floare" deasupra când deschideți butoiul și nu mai este închis ermetic.
Pasul următor este acela de a prepara saramura.
La 10 litri de apă se adaugă 2 pahare de sare și 1 pahar de zahăr. Apoi amestecați bine până se dizolvă și turnați în butoi.
Repetați procedura de mai sus până umpleți butoiul cu saramură. Este posibil să fie necesari aproximativ 40-50 litri de apă, depinde cât de bine ați umplut butoiul și mărimea acestuia.
Închideți ermetic și îl lăsați în beci aproximativ 1.5-2 luni.
Cu ce feluri de mâncare se poate combina?
Pepenii murați pot fi serviți alături de multe preparate. Printre cele mai combinate feluri sunt cele de friptură și cartofi.
De asemenea, sunt ideali lângă diverse tocănițe.
Pepenii murați pot fi serviți în orice anotimp, nu doar în cel rece.
Antioxidanții pe care îi regăsim în murături luptă împotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt substanțe chimice formate în mod natural în corp, care distrug celulele și declanșează boli precum cancerul ori bolile de inimă. Spre deosebire de legumele gătite, murăturile își păstrează intactă cantitatea și calitatea de antioxidanți- vitamina C, betacaroten, licopen etc.