Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus reţinerea a 12 inculpaţi cercetaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor, în dosarul care vizează Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalatiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune. Alte cinci persoane au fost puse sub control judiciar de procurorii DIICOT, anunţă, joi, instituția, într-un comunicat de presă.
Citește și: Un bărbat ar fi cumpărat cherestea de la două persoane, fără a o plăti. Prejudiciu de peste 1 milion de lei
Astfel, în luna mai 2020, funcţionari din cadrul CNCIR S.A. (companie cu capital integral de stat aflată în subordinea Ministerului Energiei) au constituit o grupare pentru săvârșirea infracţiunii de delapidare (însuşirea unor sume de bani din patrimoniul companiei). În scopul derulării activităţii infracţionale, membrii din palierul superior al grupului infracţional organizat au beneficiat de ajutorul altor persoane, care au derulat activităţi infracţionale convergente care au profitat acestora.
Ce au anunțat autoritățile
„Mecanismul infracţional a presupus efectuarea de achiziții fictive de bunuri de la societăți controlate de membrii grupului infracţional/persoane care au aderat la grupul infracţional/persoane apropiate de membrii grupului infracţional, prin atribuire directă în platforma SEAP. Bunurile/produsele nu au fost efectiv livrate, însă contravaloarea acestor achiziţii a fost achitată de companie, sumele de bani fiind retrase în numerar de la ATM sau de la ghişeele unităților bancare şi distribuite ulterior între membrii grupului infracţional organizat.
Ulterior, pentru a scădea din gestiunea companiei stocul de bunuri astfel achiziționate, acestea erau eliberate în consum către departamentele/serviciile din cadrul CNCIR- structura centrală sau către unitățile subordonate- Sucursale regionale şi Puncte de lucru teritoriale”, arată procurorii DIICOT.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citește și: Zeci de mămici sunt bănuite că au încasat ilegal indemnizații de creștere a copilului
În acest fel, gruparea, care a acționat din mai 2020 până în prezent, a reușit delapidarea bugetului instituției cu suma totală de 9.699.480,08 lei, provenind din 485 de achiziţii publice (fictive) de bunuri (din categoriile: papetărie şi birotică, curățenie şi igienă, materiale de construcții, accesorii electrice şi alte produse consumabile).
În urma perchezițiilor făcute la domiciliile suspecților/inculpaților, precum şi la sediul CNCIR şi punctele de lucru ale companiei, la unele puncte de lucru s-au constatat fie diferențe între stocurile faptice şi cele scriptice, fie un consum de bunuri care nu corespunde realităţii.
Joi a fost sesizată Curtea de Apel Bucureşti cu propunerea de luare a măsurii arestului preventiv faţă de 6 inculpaţi şi cea a arestului la domiciliu faţă de alţi 6 inculpaţi.
Acțiunea a fost realizată împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate din ţară, precum şi al jandarmilor din cadrul B.S.I.J. şi al structurilor Jandarmeriei Române din ţară.
Pe parcursul urmăririi penale a acordat sprijin de specialitate D.G.A.F.
Citește și: Contrabandă cu parfumuri contrafăcute în Capitală. Polițiștii au intervenit
Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul DIICOT- Structura Centrală şi Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Citește și: Percheziții în Bihor! 30 de persoane sunt suspectate că au înscenat accidente rutiere pentru a încasa asigurări