Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus reţinerea a 12 inculpaţi cercetaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor, în dosarul care vizează Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalatiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune. Alte cinci persoane au fost puse sub control judiciar de procurorii DIICOT, anunţă, joi, instituția, într-un comunicat de presă.

Citește și: Un bărbat ar fi cumpărat cherestea de la două persoane, fără a o plăti. Prejudiciu de peste 1 milion de lei

Astfel, în luna mai 2020, funcţionari din cadrul CNCIR S.A. (companie cu capital integral de stat aflată în subordinea Ministerului Energiei) au constituit o grupare pentru săvârșirea infracţiunii de delapidare (însuşirea unor sume de bani din patrimoniul companiei). În scopul derulării activităţii infracţionale, membrii din palierul superior al grupului infracţional organizat au beneficiat de ajutorul altor persoane, care au derulat activităţi infracţionale convergente care au profitat acestora.

Ce au anunțat autoritățile

„Mecanismul infracţional a presupus efectuarea de achiziții fictive de bunuri de la societăți controlate de membrii grupului infracţional/persoane care au aderat la grupul infracţional/persoane apropiate de membrii grupului infracţional, prin atribuire directă în platforma SEAP. Bunurile/produsele nu au fost efectiv livrate, însă contravaloarea acestor achiziţii a fost achitată de companie, sumele de bani fiind retrase în numerar de la ATM sau de la ghişeele unităților bancare şi distribuite ulterior între membrii grupului infracţional organizat.

Ulterior, pentru a scădea din gestiunea companiei stocul de bunuri astfel achiziționate, acestea erau eliberate în consum către departamentele/serviciile din cadrul CNCIR- structura centrală sau către unitățile subordonate- Sucursale regionale şi Puncte de lucru teritoriale”, arată procurorii DIICOT.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Citește și: Zeci de mămici sunt bănuite că au încasat ilegal indemnizații de creștere a copilului

În acest fel, gruparea, care a acționat din mai 2020 până în prezent, a reușit delapidarea bugetului instituției cu suma totală de 9.699.480,08 lei, provenind din 485 de achiziţii publice (fictive) de bunuri (din categoriile: papetărie şi birotică, curățenie şi igienă, materiale de construcții, accesorii electrice şi alte produse consumabile).

În urma perchezițiilor făcute la domiciliile suspecților/inculpaților, precum şi la sediul CNCIR şi punctele de lucru ale companiei, la unele puncte de lucru s-au constatat fie diferențe între stocurile faptice şi cele scriptice, fie un consum de bunuri care nu corespunde realităţii.

Joi a fost sesizată Curtea de Apel Bucureşti cu propunerea de luare a măsurii arestului preventiv faţă de 6 inculpaţi şi cea a arestului la domiciliu faţă de alţi 6 inculpaţi.

Acțiunea a fost realizată împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate din ţară, precum şi al jandarmilor din cadrul B.S.I.J. şi al structurilor Jandarmeriei Române din ţară.

Pe parcursul urmăririi penale a acordat sprijin de specialitate D.G.A.F.

Citește și: Contrabandă cu parfumuri contrafăcute în Capitală. Polițiștii au intervenit

Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul DIICOT- Structura Centrală şi Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Percheziții în Bihor! 30 de persoane sunt suspectate că au înscenat accidente rutiere pentru a încasa asigurări


Abonează-te pe


Partenerii nostri
doctorulzilei.ro
Apneea în somn Apneea în somn
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si