Perchezitiile sunt facute de peste 100 de politisti de la Politia Capitalei, la 19 imobile din Bucuresti si alte trei din judetul Ilfov, de unde vor fi ridicate documente si alte probe si vor fi duse la audieri cinci persoane suspectate in dosar, informeaza News.ro.
Administratorii societatilor vizate in ancheta sunt suspectati ca au inregistrat in actele contabile facturi fiscale eliberate de firme de tip „fantoma”, prin care se atestau achizitii fictive de bunuri si servicii, pentru a nu fi platite taxele si impozitele datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de aproximativ cinci milioane de euro,
potrivit Politiei Capitalei.
Parchetul Curtii de Apel Bucuresti precizeaza ca politistii vor ridica documente financiar-contabile si inscrisuri de la sediul social al unor societati comerciale si de la domiciliile mai multor persoane suspectate in cauza.
Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, ca printre firmele perchezitionate este si Energy Holding.
“Din cercetarile efectuate pâna in prezent, a rezultat faptul ca in cursul anului 2009, intre doua societati comerciale, cu capital privat au fost incheiate contracte de consultanta si contracte de vânzare-cumparare având ca obiect terenuri la preturi mult supraevaluate, cu consecinta prejudicierii bugetului de stat cu
sumele aferente impozitului pe profit si a taxei pe valoare adaugata, in cuantum de aprox. 500.000 euro”, arata Parchetul Curtii de Apel Bucuresti.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Tragedie în Suceava. 5 oameni au murit într-un accident grav. Printre ei și un copil, găsit sub mașina răsturnată- antena3.ro
Citeste si: FOTO. Kim Kardashian a purtat o bijuterie de peste 200.000 dolari, care a fost a Prințesei Diana. Unii, revoltați de decolteu- wowbiz.ro
In dosarul inregistrat la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti sunt urmarite penal doua persoane si doua firme, pentru evaziune fiscala, complicitate la evaziune fiscala, spalare de bani si delapidare. Pe numele celor doua persoane au fost emise mandate de aducere, pentru a se asigura prezenta acestora la audieri.
Procurorii au pus sechestru asigurator pe 14 imobile, respective terenuri extravilane, intravilane si constructii, identificate in proprietatea persoanelor si firmelor suspectate in cauza.
Energy Holding este un trader de energie controlat de Bogdan Buzaianu, supranumit "cel mai mare baiat destept" din energia româneasca, dupa ce a obtinut contracte avantajoase de cumparare de energie electrica de la Hidroelectrica.
Buzaianu, finul fostului ministru al Economiei din perioada 2000-2004, Dan Ioan Popescu, a obtinut cel mai important contract pentru firma sa in 2004.
Dupa intrarea in insolventa, Hidroelectrica a denuntat contractul de vânzare/cumparare de energie electrica 33CE din 14 ianuarie 2004 incheiat cu Energy Holding, iar compania lui Buzaianua a pierdut definitiv procesul cu compania de stat in noiembrie 2015, dupa
ce a contestat masura administratorului judiciar.
Potrivit raportului privind cauzele care au condus la starea de insolventa a Hidroelectrica, realizat de fostul administrator judiciar al companiei de stat, contractul cu Energy Holding a generat doar in perioada 2006- 31 Mai 2012 o pierdere pentru Hidroelectrica de peste 1,4 miliarde lei.
Hidroelectrica a intrat in insolventa in iunie 2012 si a reziliat ulterior contractele bilaterale cu traderii din energie, cunoscuti sub denumirea de "baietii destepti din energie".
Acestia achizitionau electricitate ieftina de la Hidroelectrica, prin contracte bilaterale pe termen lung- unele pâna in 2018-, si revindeau apoi energia pe piata libera, la cotatii mult mai mari.