Percheziții de amploare în Bucureşti şi în Ilfov, la Universitatea Titu Maiorescu, la Primăria Capitalei şi la locuinţele unor persoane bănuite de delapidare, fals intelectual şi abuz în serviciu
Mai multe percheziții au avut loc în Capitală, în această dimineață. Oamenii legii au intervenit în Bucureşti şi în Ilfov, inclusiv la Universitatea Titu Maiorescu, la Primăria Capitalei şi la locuinţele unor persoane bănuite de delapidare, fals intelectual şi abuz în serviciu.
Polițiștii au mers în cursul zilei de 16 iunie 2021 în Ilfov, la Universitatea Titu Maiorescu, la Primăria Capitalei şi la locuinţele unor persoane bănuite de mai multe fapte penale. Mai mulți oameni, inclusiv din conducerea unităţii de învăţământ, sunt acuzați că au cumpărat apartamente la preţ preferenţial într-un bloc construit pe un teren concesionat de la Primăria Capitalei. Este vorba despre un teren pe care, conform contractului, ar fi trebuit construite un spital şi un cămin studenţesc.
Terenul a fost concesionat unităţii de învăţământ în 2005, iar în 2019, la solicitarea universităţii, a fost pusă în discuţie vânzarea acestuia.
Contractul de concesiune încheiat între Prămăria Capitalei şi Universitatea Titu Maiorescu, avea ca obiect un teren în suprafaţă de 6.010,47 mp situat în Bd. Gh. Şincai nr. 16, sector 4. Hotărârea CGMB pe această temă făcea referire la concesionarea fără licitaţie publică a unui teren necesar realizării de cămine studenţesti, spital universitar si servicii.
Redevenţa anuală a concesiunii a fost calculată la aproximativ 15.000 de euro/an.
Ulterior, Universitatea şi-a exprimat intenţia de a achiziţiona terenul respectiv.
„În urma verificării situaţiei juridice a terenului, suprafaţa concesionată a rămas de 6.010,47 mp, formată din 2 loturi teren de respectiv 5.894,61 mp şi 115,86 mp. Ulterior, datorită suprapunerilor cu alte proprietati, suprafata lotului 1 de 5.894,61
mp s-a diminuat la 5.214,00 mp, iar ca urmare a deblocarii căii de acces Aleea Borcea (475 mp), suprafaţa a devenit 4.739,00 mp”, indica expunerea de motive a deciziei de vânzare.
Universitate din Capitală- implicată într-un scandal de proporții
Surse ale anchetei au transmis că Universitatea a concesionat de la Primărie un teren, pe care, conform contractului, ar fi urmat să fie construite un cămin şi un spital, însă contractul nu a fost respectat.
Acolo un imobil a fost construit ca bloc de locuinţe. Mai multe persoane, inclusiv din conducerea universităţii, ar fi cumpărat apartamente în acest bloc, la preţuri preferenţiale.
Conform surselor citate, este vorba despre aproximativ 40 de apartamente.
„Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din I.G.P.R., sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, pun în aplicare 14 mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, la o unitate de învăţământ superior privat, la sediile/punctele de lucru ale unor societăţilor comerciale, precum şi la locuinţele unor persoane bănuite de delapidare, fals intelectual şi abuz în serviciu.
Vor fi puse în aplicare 32 de ordonanţe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la diferite instituţii publice, notari publici şi societăţi comerciale”, anunţă IGPR.
Oamenii legii au descoperit că din 2010 şi până în prezent, persoane cu atribuţii de conducere din cadrul unei unităţi de învăţământ superior privat ar fi săvârşit acte materiale, care s-ar încadra în sfera acţiunii de traficare a unor bunuri în folosul altei persoane.
Este vorba despre acțiuni ce presupun supunerea unor bunuri imobile din patrimoniul/gestiunea unităţii unor operaţiuni speculative, operaţiuni în urma cărora persoane apropiate acestora ar fi obţinut un profit.
Profitul este obținut prin modalitatea vânzării unor apartamente construite din bugetul unităţii şi fără respectarea contractului de concesiune încheiat între unitatea de învăţământ şi o instituţie publică.
În același timp, persoane cu putere de decizie din cadrul unităţii de învăţământ superior privat ar fi acordat anumite contracte de prestări servicii unor persoane juridice, în mod preferenţial (2 societăţi administrate de aceeaşi persoană fizică), pe fondul unor legături personale preexistente între persoanele implicate în procesul decizional din cadrul unităţii de învăţământ şi persoana care asigura conducerea acestor societăţi.
Prin activitatea infracţională derulată, ar fi fost acordate anumite contracte de prestări servicii unor persoane juridice, în mod preferenţial, în valoare de peste 121 de milioane de lei (24 de milioane de euro).
Sunt vizați indivizi din conducerea Universităţii Titu Maiorescu din Capitală, care ar fi vândut mai multe apartamente din căminele universităţii. De asemenea, se ridică documente şi de la Primăria Capitalei, Primăria Sectorului 4, fiind vizate autorizaţiile de construire eliberate şi contractele de concesiune a unor terenuri, arată G4Media.
În acest caz sunt prezenți poliţişti ai I.G.P.R.- Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, I.P.J. Buzău şi I.P.J. Vâlcea, sprijiniţi de Direcţia Operaţiuni Speciale, Institutul Naţional de Criminalistică şi de echipe ale Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale.