Pericardul împiedică extinderea excesivă a inimii pe fondul accelerării presiunii sangvine. Pericardita se manifestă prin umflarea și înroșirea pericardului. Există cazuri în care, spațiul dintre straturile pericardului acumulează cantități excesive de lichid, afecțiune care poartă denumirea de efuziune pericardică.

Cauzele care conduc la apariția pericarditei sunt infecțiile virale, bacteriene, fungice, bolile cronice, infarctul sau administrarea anumitor medicamente. Există și situații în care pericardita apare independent de cauzele menționate, motivele care stau la baza acestei afecțiuni rămânând necunoscute.

Pericardita se tratează cu medicamente și în cazuri izolate, prin intervenție chirurgicală.

Cum se "instalează" pericardita?

Pericardul este învelișul inimii, format dintr-un strat serios și altul fibros. Umflarea pericardului duce la afecțiunea numită pericardită, semnalată prin dureri la nivelul pieptului. Pericardita poate fi idiopatică, fibrinoasă, cronică efuzivă, cronică constrictivă sau recurentă.

Care sunt cauzele principale care provoacă pericardita? Pericardita virală este consecința unei infecții virale, precum virusul gastrointestinal. Pericardita bacteriană poate fi cauzată de o infecție bacteriană, iar pericardita parazitică, de o infecție provocată de paraziți. De asemenea, printre factorii cauzatori ai pericarditei se mai pot număra bolile cronice (lupus, artrita reumatoidă, sclerodermia), leziunile toracelui, insuficiență renală, tumori, HIV/SIDA.

Cum se manifestă pericardita?

Apariția pericarditei este semnalată de durerile ascuțite în piept, care se pot acutiza până când persoana întâmpină dificultăți respiratorii sau la înghițire.

Disconfortul provocat de prezența pericarditei poate apărea la nivelul gâtului, spatelui, umerilor.

Alte simptome ale pericarditei sunt: tusea seacă, stări de oboseală cronică sau anxietate, umflături ale mâinilor, picioarelor sau gleznelor.

Pericardita constrictivă poate fi indicată de umflături ale membrelor și picioarelor, fiind afecțiunea responsabilă pentru îngroșarea și întărirea pericardului. În consecință, mușchiul inimii nu se mai dilată, iar inima începe să funcționeze incorect.

Mai departe, pacientul acuză prezența palpitațiilor, a respirației zgomotoase sau umflarea zonei abdominale.

Acumularea excesivă de lichid la nivelul pericardului favorizează tamponada cardiacă, ducând la scăderea tensiunii arteriale. Tamponada cardiacă poate fi fatală și trebuie consultat medicul de urgență.

Mijloace de diagnosticare a pericarditei

Pericardita se stabilește în funcție de simptomele care apar, a istoricului medical și în urma consultațiilor medicale. Se efectuează o radiografie toracică pentru verificarea dimensiunii inimii și prezența lichidului la plămâni.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Electrocardiograma poate depista modificările ritmului cardiac. RMN de cord verifică lichidul suplimentar în pericard, îngroșarea pericardică sau compresia inimii. AngioCT descoperă eventualele inflamații și tumori.

Tipuri de pericardită

Pericardita constrictivă apare în urma pericarditei acute, în care procesul inflamator afectează vindecarea, modificând structura pericardului.

Mai departe, pericardul se calcifică, se transformă într-un perete rigid care îngreunează distensia cordului și umplerea cu sânge, provocând insuficiență cardiacă diastolică.

Pericardita constrictivă determină congestie hepatică, edeme, acumulare de lichid în abdomen sau fibrilații arteriale.

Pericardita uscată se manifestă prin durere toracică, febră, tuse, dureri musculare, etc. Pericardita uscată se poate vindeca în 7-14 zile și are ca remedii: tratament antiinflamator, tratament pentru calmarea durerii și repaus de odihnă.

Pericardita lichidiană presupune acumularea de lichid în sacul pericardic din jurul inimii. Simptomele sunt următoarele: dispnee, tuse, plenitudine abdominală etc.

Volumul prea mare de lichid în sacul pericardic provoacă și compresia plămânilor, traheelor, bronhiilor sau a esofagului. Compresia inimii conduce la tamponadă cardiacă, favorizând insuficiență cardiacă diastolică. În acest caz, apar simptome precum: amețeli, hipotensiune, tahicardie sau chiar deces.

Pericardita lichidiană se tratează prin eliminarea lichidului cu ajutorul puncției pericardice sau prin drenaj chirurgical. Pericardita lichidiană poate fi consecința insuficienței renale, infecțiilor bacteriene, tuberculozei, tumorilor pulmonare sau la sân.

Cum tratăm corect pericardita?

Pericardita implică tratamente diferite în funcție de cauza descoperită în urma investigațiilor de sânge, dar și de gravitatea simptomelor. Cazurile ușoare pot fi tratate cu ibuprofen sau aspirină, medicamente care conțin colchinină.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Această substanță scade inflamațiile pericardului, dar nu se administrează în cazul pacienților cu boli hepatice sau renale. Se recomandă și diureticele pentru eliminarea excesului de lichid din pericard, precum și corticosteroizi pentru pacienții cărora le sunt contraindicate analgezicele. Din tratament fac parte momentele de repaus, fără activități fizice solicitante.

Dacă pericardita are drept cauze infecții bacteriene sau fungice, atunci se vor administra antibiotice sau antifungice.

Tamponada cardiacă necesită drenarea excesului de lichid cu ajutorul pericardiocentezei. Această procedură presupune utilizarea unui tub subțire în cavitatea pericardică și extragerea lichidului din spațiul intrapericardic.

Pericardita constrictivă poate necesita procedura numită pericardiectomie. Aceasta presupune îndepărtarea chirurgicală a stratului calcifiat care presează inima.

Pericardita nu poate fi prevenită, dar poate fi ținută sub control dacă sunt urmate sfaturile medicilor. Fă o programare pe cardioclinic.ro și mergi la un control de specialitate de îndată ce semnalezi prezența unor dureri ascuțite în piept.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si