Meteorologii au actualizat sâmbătă seara, la ora 20.00, avertizările de vreme extremă, după mai multe ore de cod roșu în patru județe din vestul țării- Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor.

Citeste si: Cum va fi vremea în luna august. Prognoza ANM pentru următoarele 4 săptămâni

Mai bine de jumătate din țară rămâne sub cod portocaliu de vijelii puternice, ploi abundente, frecvente descărcări electrice și căderi de grindină până duminică la ora 10.00.

Avertizările cod galben de ploi și furtuni, valabile pentru jumătatea estică a țării, mai puțin județele din Deltă și litoral, vor fi în vigoare până duminică seara la ora 22.00.

Noi avertizări de ploi torențiale în România

COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 30 iulie, ora 12:00 – 31 iulie, ora 10:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată

În intervalul menționat în vestul, nord-vestul, centrul și sud-vestul țării, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de peste 70...90 km/h, vijelii puternice, ploi abundente, frecvente descărcări electrice și pe alocuri căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 40...60 l/mp.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

COD GALBEN
Interval de valabilitate: 30 iulie, ora 12:00 – 31 iulie, ora 22:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în cea mai mare parte a teritoriului. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local, cantitățile de apă vor depăși 25...30

l/mp și izolat 40 l/mp.

Zeci de copaci puși la pământ de furtună 

O furtună extrem de puternică a lovit judeţele de la graniţa de vest a ţării. O fermă a fost lovită de fulger, au căzut zeci de copaci iar mai multe gospodării au fost inundate.

În Timiș, furtuna le-a dat deja mari bătăi de cap pompierilor ISU. Au avut 5 intervenții, cauzate de copaci și crengi doborâte de vijelie. Aceştia au trebuit să intervină pentru evacuarea apei din beciul unei case.

În comuna Liebling, un fulger a lovit o fermă și a provocat un incendiu. Și în Arad, vântul violent, de aproape 100 de kilometri pe oră a doborât 6 arbori și a blocat astfel mai multe puncte de trecere.

Cod roșu de inundații pentru râuri din judeţul Vrancea

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis sâmbătă după-amiaza o avertizare Cod roşu de inundaţii pentru râuri din judeţul Vrancea şi două atenţionări Cod galben pentru râuri din judeţele Caraş-Severin şi Arad, valabile până la ora 24:00.

Citeste si: Cod roșu de ploi torențiale și vijelii. Aproape toată țara este vizată de fenomene meteo extreme

Potrivit hidrologilor, a fost instituit Cod roşu pe râurile din bazinul hidrografic Putna- bazin amonte S.H.Tulnici, judeţul, Vrancea, deoarece, în urma precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de pericol.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Un bărbat aflat în munții Piatra Craiului a intrat în șoc anafilactic după ce a fost înțepat de o albină

Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Putna- bazin amonte S.H. Lepşa, subliniază INHGA.

De asemenea, sunt posibile depăşiri alte Cotelor de atenţie pe râurile mici din bazinele hidrografice Pogăniş- bazin amonte Ac. Cadar Duboz, judeţul Caraş- Severin, şi Crişul Alb- afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Gurahonţ, judeţul Arad.

Cod portocaliu de inundații în județul Hunedoara

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis sâmbătă după-amiaza o atenţionare Cod Portocaliu de inundaţii pentru râuri de pe raza judeţului Hunedoara, valabilă până la ora 24:00. 

Potrivit hidrologilor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de inundaţie, pe râurile din bazinul hidrografic Mureş- afluenţii mici aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Strei- amonte confluenţă cu râul Dobra, judeţul Hunedoara.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Mureş- afluenţii aferenţi sectorului S.H. Brănişca, subliniază INHGA.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si