Pericol de inundații după codul roșu de ploi torențiale. Vijeliile au făcut prăpăd
Mai multe județe din vestul României s-au aflat sâmbătă sub cod roșu de ploi torențiale, iar urgia s-a abătut și în alte zone din centrul, sudul și nordul țării. Hidrologii au emis mai multe avertizări cod roșu, portocaliu și galben de inundații.
Meteorologii au actualizat sâmbătă seara, la ora 20.00, avertizările de vreme extremă, după mai multe ore de cod roșu în patru județe din vestul țării- Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor.
Mai bine de jumătate din țară rămâne sub cod portocaliu de vijelii puternice, ploi abundente, frecvente descărcări electrice și căderi de grindină până duminică la ora 10.00.
Avertizările cod galben de ploi și furtuni, valabile pentru jumătatea estică a țării, mai puțin județele din Deltă și litoral, vor fi în vigoare până duminică seara la ora 22.00.
Noi avertizări de ploi torențiale în România
COD PORTOCALIU Interval de valabilitate: 30 iulie, ora 12:00 – 31 iulie, ora 10:00 Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată
În intervalul menționat în vestul, nord-vestul, centrul și sud-vestul țării, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.
Vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de peste 70...90 km/h, vijelii puternice, ploi abundente, frecvente descărcări electrice și pe alocuri căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 40...60 l/mp.
COD GALBEN Interval de valabilitate: 30 iulie, ora 12:00 – 31 iulie, ora 22:00 Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în cea mai mare parte a teritoriului.
Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local, cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și izolat 40 l/mp.
Zeci de copaci puși la pământ de furtună
O furtună extrem de puternică a lovit judeţele de la graniţa de vest a ţării. O fermă a fost lovită de fulger, au căzut zeci de copaci iar mai multe gospodării au fost inundate.
În Timiș, furtuna le-a dat deja mari bătăi de cap pompierilor ISU. Au avut 5 intervenții, cauzate de copaci și crengi doborâte de vijelie. Aceştia au trebuit să intervină pentru evacuarea apei din beciul unei case.
În comuna Liebling, un fulger a lovit o fermă și a provocat un incendiu. Și în Arad, vântul violent, de aproape 100 de kilometri pe oră a doborât 6 arbori și a blocat astfel mai multe puncte de trecere.
Cod roșu de inundații pentru râuri din judeţul Vrancea
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis sâmbătă după-amiaza o avertizare Cod roşu de inundaţii pentru râuri din judeţul Vrancea şi două atenţionări Cod galben pentru râuri din judeţele Caraş-Severin şi Arad, valabile până la ora 24:00.
Potrivit hidrologilor, a fost instituit Cod roşu pe râurile din bazinul hidrografic Putna- bazin amonte S.H.Tulnici, judeţul, Vrancea, deoarece, în urma precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de pericol.
Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Putna- bazin amonte S.H. Lepşa, subliniază INHGA.
De asemenea, sunt posibile depăşiri alte Cotelor de atenţie pe râurile mici din bazinele hidrografice Pogăniş- bazin amonte Ac. Cadar Duboz, judeţul Caraş- Severin, şi Crişul Alb- afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Gurahonţ, judeţul Arad.
Cod portocaliu de inundații în județul Hunedoara
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis sâmbătă după-amiaza o atenţionare Cod Portocaliu de inundaţii pentru râuri de pe raza judeţului Hunedoara, valabilă până la ora 24:00.
Potrivit hidrologilor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de inundaţie, pe râurile din bazinul hidrografic Mureş- afluenţii mici aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Strei- amonte confluenţă cu râul Dobra, judeţul Hunedoara.
Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Mureş- afluenţii aferenţi sectorului S.H. Brănişca, subliniază INHGA.