Pericolul ascuns din cafeaua decofeinizată. Când poate dăuna sănătății?
Cafeaua decofeinizată a câștigat popularitate în ultimii ani printre români. Iată ce spun medicii despre consumul excesiv al acesteia și ce riscuri pot apărea.
Tot mai mulți români obișnuiesc să consume două cafele pe zi. În prima parte a zilei beau o cafea mai mare prin care consideră că își pot lua energia de care au nevoie pe tot parcursul zilei, iar apoi, în a doua parte a zilei, aceștia aleg să bea cafea fără cofeină.
Medicii spun că băută în exces, cafeaua fără cofeină poate dăuna sănătății.
Cafeaua fără cofeină are un punct comun cu cafeaua tradițională: este aromată și gustoasă. Cei care preferă acest tip de cafea motivează că este o alternativă „light” a cafelei tradiționale, datorită faptului că aceasta nu conține cofeină.
Gustul și mirosul celor două cafele nu se aseamănă, mai ales că o cafea fără cofeină este supusă unui proces de decofeinizare. Aroma unei cafele fără cofeină este diminuată, spre deosebire de cea tradițională, conform observatornews.ro
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Consumul de cafea fără cofeină crește de la un an la altul, iar în cafenelele de specialitate se simte acest lucru. Un expert în prepararea cafelelor a povestit pentru sursa citată anterior că într-adevăr, românii tind să aleagă varianta mai light a cafelei în a doua parte a zilei, iar în cafenele se simte cererea tot mai mare.
Cafeaua fără cofeină se obține prin extragerea în proporție de peste 90% a cofeinei din boabe cu ajutorul apei, dioxidului de carbon sau clorură de metilen.
Medicii atrag atenția asupra faptului că pot apărea unele probleme de sănătate dacă consumăm cafea decofeinizată în cantități mari, tocmai din cauza substanțelor menționate anterior.
„ S-a demonstrat că dacă timp de 8 săptămâni regulat cafea fără cofeină, în cazul bărbaţilor în special, scade toleranţa la glucoză. Dacă vrem musai să bem cafea slabă trebuie să ne luam un americano sau un espresso care este mai mult aromat decât tare şi să-l diluam cu nişte apă”, a explicat medicul Ioana Mușetescu, conform sursei citate anterior.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citește și: VIDEO- Fără laptop în cafenele. Noua regulă la care apelează tot mai multe localuri
Cafeaua decofeinizată nu este chiar atât de lipsită de cofeină. Ea conțină cofeină, însă în cantități extrem de mici, spre deosebire de cafeaua obișnuită.
O ceașcă de cafea obișnuită conține în jurul a 80-100 mg de cofeină. Inclusiv ceaiurile verzi și negre conțin cofeină, chiar mai multă decât cafeaua decofeinizată. Spre exemplu, pentru o ceașcă obișnuită de ceai verde sau negru, vor fi aproximativ 30-50 mg de cofeină.
Cei care își doresc să reducă cofeina pot consuma cafea decofeinizată, însă nu în cantități uriașe.