O nouă lege pentru drepturile persoanelor cu dizabilități a fost aprobată de Camera Deputaților. Noua lege prevede ca aceste persoane să beneficieze de un certificat cu termen permanent, care să nu îi mai oblige să se deplaseze periodic la verificările comisiilor de specialitate.

Persoanele cu dizabilități vor avea noi drepturi

Persoanele cu dizabilități vor beneficia de certificate cu termen permanent.

Această lege le oferă dreptul de a nu se mai deplasa periodic la comiisile de specialitate pentru evaluare.

Legea a fost aprobată cu 265 de voturi, în Camera Deputaților. Această nouă modificare, introducerea certificatului cu termen permanent, vine în completarea legii nr 448/2006.

Acest proiect de lege obligă comisiile de evaluare a persoanelor dizabilități, să atribuie certificatelor care atesta problemele funcţionale şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare, un termen permanent de valabilitate.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, autorităţile publice emitente au obligaţia de a actualiza în mod corespunzător: a) Ordinul ministrului Muncii, familiei şi egalităţii de şanse şi al ministrului Sănătăţii publice nr. 762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap, cu modificările şi completările ulterioare; b) Ordinul ministrului Sănătăţii şi al ministrului Muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr.

1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap şi a modalităţilor de aplicare a acestora, cu modificările şi completările ulterioare", se arată în proiectul de lege.

Citește și: Legea pensiilor speciale nu se atinge de banii primarilor, viceprimarilor și prefecților. "Președintele Iohannis s-a grăbit să promulge legea de salvare a pensiilor speciale"

Persoanele cu dizabilități vor avea certificat permanent

Persoanele cu dizabilități vor avea certificat permanent

[Sursa foto: istockphotos]

Legea a fost propusă de partidul Uniunea Salvați România, USR, la inițiativa deputatului Radu Panait. În plenul unde a fost votată legea, Radu Panait a declarat că actul normativ a fost inițiat, de fapt, în urmă cu doi ani. Acesta cere empatia celor din Guvern, pentru a sprijini oamenii care suferă de diferite dizabilități.

"Mai bine mai târziu decât niciodată. Mi-aş dori ca pe viitor să putem da cu toţii dovadă de umanitate şi astfel de proiecte legislative să treacă mai cu spor prin tot procesul, pentru că oamenii cu handicap nu au ales ei să fie cu handicap. Sper că domnul preşedinte are disponibilitatea necesară ca să promulge cât de repede proiectul de lege şi să-i ajutăm pe aceşti oameni să nu mai fie târâţi pe la comisiile de stabilire a gradului de handicap", a declarat Radu Panait, potrivit agerpress.ro.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si