VIDEO - „Pescobar”, în război cu ANPC: „Niciodată nu s-a demonstrat vreun caz de toxiinfecție alimentară. Doresc dezmințire oficială din partea ANPC”
Pescobar continuă războiul cu președintele ANPC, Horia Constantinescu, după ce comisarii i-au pus lacătul pe ușă. Trei dintre restaurante sunt acum închise. Inspectorii au găsit muşte în local, sute de kilograme de mâncare stricată şi ingienă precară. Proprietarul, celebru sub numele de Pescobar, dezminte acuzațiile ANPC.
Paul Nicolau („Pescobar”), cel care deține Taverna Racilor, a reacționat cu privire la decizia ANPC de a-i închide restaurantele din Herăstrău, Snagov și Timișoara.
Patronul a evidențiat impactul deciziei ANPC, din punct de vedere economico-financiar și din punct de vedere social. „Pescobar” a declarat pentru Știrile Kanal D că toate mâncărurile au fost gătite bine în restaurantele sale și că nu au existat cazuri de toxiinfecție alimentară raportate după ce oamenii au ales să mănânce în restaurantele lui.
Acum, patronul Taverna Racilor cere dezmințire oficială din partea ANPC, după e a spus că cele vehiculate sunt „niște minciuni crunte”.
Pescobar: „Greșeala e omenească. Doresc dezmințire oficială din partea ANPC”
„În primul rând, din punct de vedere economico- financiar, până ieri, 20 septembrie, grupul Taverna Racilor a avut cifră de afaceri 10.400.000 de euro, taxe plătite și impozite- 1.900.000 de euro, salarii plătite- 550.000 de euro. Avem 248 de angajați.
Acum, să vorbim despre impactul social. S-a luat această decizie neavând niciodată vreun caz demonstrat de toxiinfecție alimentară în niciuna dintre tavernele noastre, în niciun oraș.
Niciun caz de toxiinfecție alimentară. Am gătit anul ăsta peste 500.000 de porții de mâncare și- nu a apărut- niciun caz de toxiinfecție alimentară. Toți cei 248 de angajați nu-și vor mai primi salariile că de unde să le mai dăm salarii în momentul ăsta? 248 de angajați înseamnă 248 de familii ce însumează undeva la 1.800 de oameni care stau acasă pentru că ei nu au greșit cu nimic.
Au gătit cum trebuie, și-au făcut treaba cum trebuie, au venit la muncă. Au fost neglijenți... se numește neglijență în serviciu, datorită oboselii se întâmplă.
Am primit amenzi, am plătit toate amenzile, n-am contestat nimic, am fost de acord. Am plătit toate amenzile și acum vrem iar la muncă. Greșeala e omenească. Capul jos, am greșit și atâta tot”, a declarat „Pescobar” pentru Știrile Kanal D.
Patronul restaurantelor Taverna Racilor motivează că pozele care au apărut în mediul online sunt făcute în urmă cu trei luni și că organele de control au mai efectuat în trecut vizite în locațiile sale din țară.
„Toate pozele care au venit în online sunt de acum trei luni. Nu e ca și cum ieri când a venit controlul s-a întâmplat ceva. În celelalte trei locații a mai fost controlul de cinci ori.
Niciodată nu s-a întâmplat nimic. Sunt niște minciuni crunte prin faptul că s-a găsit pește putrezit, că s-au găsit viermi, că s-a găsit pește stricat.
Doresc dezmințire oficială din partea ANPC. Să iasă domnul Horia (n.r. Horia Constantinescu, șeful ANPC) să zică „nu am găsit”. Oamenilor, nu vă face cinste vouă, organe de control. Sunteți părtași la o minciună. Nu e frumos”, a mai adăugat el.
Urmăriți pe Kanal D, la ora 19:00, materialul complet.
Reacția șefului ANPC
„Execuția în direct continuă. Am fost închis la Herăstrău, chiar dacă era în puterea domnului Horia și atât. Că nu se face o comisie, puterea e la dansul, la domnul Horia.(...) Am fost închis și la Snagov, chiar dacă acolo n-au găsit absolut nimic.(...) Sunt și la Timișoara. V-am pupat și măcelul continuă. Este execuție în direct”, a spus pe TikTok patronul restaurantelor închise.
Omul de afaceri a acuzat că e „şantajat”, fără să spună exact cine sunt persoanele care exercită astfel de presiuni asupra sa.
„Nu voi intra în niciun partid. Nu accept să dau bani niciunui partid, nu mă mai șantajați în niciun fel. Dacă mai sunt șantajat direct la Parchet mă duc!”, a mai spus el în mediul online.
Șeful ANPC, Horia Constantinescu, i-a dat replică lui „Pescobar”.
„Nu vreau sa intru într-o polemică cu acesta. Îl las să fie extraordinar de celebru prin intermediul aplicațiilor din online. Noi suntem aici să ne facem treaba, nu să intrăm într-o polemică mai mult decât discutabilă în care să explice, de exemplu, cum se prepară carcatița, fie scoicile. Există niște reguli ce trebuie respectate”, a spus el.
De la ce au pornit verificările în restaurantele lui „Pescobar”?
Președintele ANPC spune că verificările la tot lanțul de restaurante ale lui Pescobar au pornit de la o sesizare privind camionul care transporta peștele în restaurante la o temperatură necorespunzătoare, tocmai din Giurgiu.
„În loc de -18 grade o mașină a noastră a transportat la -6 grade peștele. Asta e marea... l-a transportat pentru 40 de minute. Noi avem depozit la Giurgiu și a venenit cu el până la București. Creveții când coborâți cu ei din mașină să vă duceți în casă nu mai sunt la -18 grade. Sunt la 1-2 grade. Eee, atunci ar trebui să vină un inspector cu un termometru în fața scării să zică v-am prins!”, a spus Paul Nicolau.
„Vorbim despre aceeași categorie de produse. Ele toate pleacă din Giurgiu către locațiile pe care acesta la administrează ca prestator de servicii de alimentație publică. Se impunea verificarea atât timp cât odată ce avem confirmarea unui transport neconform către o locație mult mai apropiată, ca cea din Herăstrău, ați putea să vă imaginați ce înseamnă ca produsele să fie transportate la temperaturi neconforme pe o distanță de la Giurgiu la Timișoara”, a spus șeful ANPC.
Comisarii ANPC ar fi găsit 136 de kg de pește și fructe de mare expirate
Imaginile cu neregulile găsite la restaurantul din Timișoara îl contrazic pe „Pescobar”. Și acest restaurant a fost închis. Comisarii ANPC spun că au găsit 136 de kilograme de pește și fructe de mare expirate.
Pescobar a fost amendat în repetate rânduri de Protecția Consumatorului. La ultimul control, pe lângă închiderea temporară a localului, pe o durată de la 6 luni la 12, au fost impuse amenzi contravenționale în valoare de 25.000 lei, cât și oprirea definitivă de la comercializare a 560 kg produselor alimentare neconforme, în valoare de circa 16.500 lei
„Eu nu am creat un restaurant, am creat un fenomen. Cred că asta e și problema”, a spus patronul tavernelor.