În urma confirmării pestei porcine africane din cele patru localități, Instituția Prefectului – Județul Constanța a transmis un comunicat de presă în scopul informării și a măsurilor recomandate.

Pestă porcină africană, confirmată în patru localități din Constanța

Potrivit comunicatului, pe teritoriul județului Constanța, pesta porcină africană evoluează în patru localități și anume Ciobanu, Dunărea (com. Seimeni), Capidava (com. Topalu) și Topalu, existând 6 focare confirmate.

În localitatea Topalu există 3 focare confirmate (un focar confirmat în data de 21.07.2023 și două focare confirmate în data de 24.07.2023).

În urma unei anchete epidemiologice făcute în Topalu, sursa posibilă a infecției este factorul uman care a facilitat și influențat propagarea virusului. Potrivit Bazei Naționale de Date, în localitatea Topalu sunt 79 de exploatații deținătoare a unui număr de peste 350 de porci.

Citește și: În urma incendiilor de vegetație din Rodos, pompierii români salvează animalele afectate

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Astfel, de astăzi, au fost luate toate măsurile necesare pentru eradicarea focarelor.

Măsuri adoptate pentru îndepărtarea focarelor de pestă porcină

Obiectivele vizate pentru eliminarea focarelor de pestă porcină sunt:

Citește și: VIDEO- Locomotivă avariată după ce un tren a lovit din plin un cal, în Mogoșoaia. Pasagerii îndură o căldură infernală în vagoanele trenului

  • izolarea și eradicarea focarelor;
  • interzicerea mișcărilor de porci, produse și subproduse de la acestea;
  • uciderea tuturor animalelor bolnave, suspecte de îmbolnăvire și a celor expuse;
  • curățarea și dezinfecția riguroasă a adăposturilor și a tuturor spațiilor adiacente;
  •  recensământul și monitorizarea animalelor din zonele de restricții;
  •  estimarea și supravegherea porcilor mistreți din fondurile de vânătoare incluse sau adiacente zonelor de restricție.

CLCB a aprobat planul de prevenire și control a pestei porcine

Astăzi, CLCB a aprobat Planul de prevenire și control al pestei porcine africane, în care sunt incluse și procedurile operaționale și organizaționale menite să asigure o reacție rapidă și eficace, dar și nominalizarea și atribuțiile tuturor responsabililor în managementul și gestionarea eficientă a riscului de propagare a pestei porcine africane pe teritoriul județului Constanța. 

În acest context, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța elaborează Planul de acțiune în ceea ce privește controalele oficiale pe raza afectată, prin identificarea și selectarea imediată a exploatațiilor nonprofesionale cu risc ridicat.

Citește și: VIDEO- Urs alergat pe străzile din Ploiești. Animalul sălbatic, încă liber

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Planul mai prevede ca DSVSA Constanța să acționeze în echipe mixte, alături de IPJ Constanța și IJJ Constanța, astfel:

  • acțiuni de control în trafic;
  • acțiuni de control în târguri și aglomerări de animale în scopul depistării, verificării, descurajării și sancționării transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale, în special specia suine.

În ceea ce privește atribuțiile la nivelul U.A.T.-urilor din județul Constanța, printre altele, acestea monitorizează activitatea de creștere a animalelor din aria de competență și actualizarea situației exploatațiilor de porci cu menținerea concordanței dintre datele din Registrul Agricol, Baza Națională de Date și realitatea din teren. Totodată, participă și acordă sprijin tuturor instituțiilor cu atribuții în prevenirea și controlul pestei porcine africane în toate acțiunile care se desfășoară în acest scop.

Garda de Coastă Constanța, IPJ Constanța, IJJ Constanța și ISU Dobrogea, după caz, acordă sprijin personalului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor pentru aplicarea măsurilor restrictive dispuse conform legii și executarea opririi în trafic a mijloacelor de transport în scopul identificării transporturilor ilegale de porcine și produse de origine animală. Totodată, comunică Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Animalelor Constanța informațiile referitoare la mișcările populațiilor de porci mistreți peste frontieră, despre care au luat cunoștință pe timpul executării misiunilor de supraveghere a frontierei României.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si