Peste 1.000 de dosare penale pentru tăieri ilegale din pădurile din România
În primele șase luni ale acestui an, au fost întocmite 1.052 de dosare penale pentru tăieri ilegale din pădurile din România.
În primele 6 luni ale anului, instituţiile subordonate Ministerului Mediului au realizat un număr total de 106.000 de controale care s-au încheiat cu întocmirea a 1.100 de dosare penale, arată un comunicat de presă al ministerului remis joi News.ro.
Peste 95% din acestea, respectiv 1.052, au fost încheiate pentru cazuri de tăieri ilegale identificate în teren.
„Aştept ca aceste dosare să fie cât mai repede instrumentate de procurori.
Sunt convins că stoparea în sine a tăierilor ilegale ar restabili cel mai mare grad de protecţie al pădurilor noastre. Cred că, prin toate metodele pe care le punem în aceeaşi luptă, suntem tot mai aproape de ceea ce toată lumea îşi doreşte: respect pentru pădure, respect pentru legea care o protejează”, a declarat Costel Alexe, joi, într-o conferinţă de presă.
Conform raportului de control, judeţele unde au fost identificate cele mai multe infracţiuni din România şi au fost încheiate cele mai multe dosare penale sunt: Braşov (131 de dosare), Cluj (95), Bacău (72), Covasna (71), Timiş (68), Argeş (61) şi Mureş (58).
Cât priveşte cele mai mari volume de masă lemnoasă tăiată ilegal, acestea au fost descoperite în judeţele: Maramureş – 104.091
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
„Ne luptăm cu acest fenomen folosind mai multe metode. Acest cancer nu poate fi vindecat cu un singur medicament. Aşa că, prima noastră tactică a fost să construim un sistem prin care să supraveghem zi şi noapte ceea ce se întâmplă în pădurile ţării!
Am finalizat sistemul care poate face asta: SUMAL-ul! SUMAL-ul ne permite să vedem din Bucureşti ce se întâmplă în Caraş-Severin sau în oricare altă zonă a ţării, şi invers.
SUMAL-ul a fost deja aprobat prin Hotărâre de Guvern după ani de tergiversări, fiind acum în etapa de implementare, peste tot în ţară.
Apoi, am recurs la o altă tactică! Cea a sancţiunilor aspre. Degeaba vom monitoriza pădurile în timp real şi-i vom prinde pe infractori dacă aceştia nu sunt pedepsiţi pe măsura ilegalităţilor pe care le comit. Ne trebuie sancţiuni dure care să descurajeze din start intenţiile ilegale!
Susţinem modificări cheie ale Codului silvic care vor promova o legislaţie de temut: cei care vor fi prinşi că fură vor putea ajunge şi în închisoare şi cu autovehiculul cu care transportă lemnul ilegal, confiscat”.