UPDATE: Peste o suta de oameni participa la dezbaterea publica a proiectelor de ordonanta de urgenta privind gratierea si modificarea codurilor penale, ministrul Justitiei, Florin Iordache, spunand in deschiderea dezbaterii ca de gratiere nu vor beneficia criminalii, recidivisitii si cei acuzati de fapte de coruptie.

Dezbaterea publica de la Ministerul Justitiei a inceput la ora 10.00, alaturi de ministrul Justitiei fiind directorul Administratiei Nationale a Penitenicarelor si secretari de stat din MJ.

In sala, printre cei care vor avea interventii in dezbatere sunt Gigi Becali si reprezentanti ai mai multor organizatii nonguvernamentale.

Ministrul Justitiei a spus, la inceptul dezbaterii, ca toti cei care si-au prezentat, verbal sau in scris, dorinta de a participa la aceasta consultare, o pot face, aratand ca aceatia vor putea sa iai exprime opiniile legat de cele doua ordonante de urgenta.

Declarația făcut de Florin Iordache

Florin Iordache a precizat ca de proiectul privind gratierea nu vor beneficia criminalii, cei acuzati de fapte de coruptie ai nici recidiviatii, iar conditia pusa este legata de recuperarea prejudiciilor.

In ceea ce priveate proiectul de ordonanta privind modificarea codurilor penale, ministrul Justitiei a spus ca, saptamana trecuta, Curtea Constitutionala a decis ca inca aase articole din codurile penale sunt neconstitutionale, iar in aceste conditii se impun noi modificari.

"Ascultam toate parerile ai opiniile ai vrem sa ne asiguram ca toate opiniile ai argumentele vor fi integrate in aceste acte, astfel incat ele sa nu plece din Minister fara opiniile impartasite", a spus Iordache, potrivit News.ro

La dezbatere sunt ai fostul avocat al fratilor Camataru, Mihai Costea, condamnat la 13 ani de inchisoare cu executare pentru inaelaciune, precum ai Florentin Scaletchi, fostul preaedinte al OADO, condamnat la aase ani de inchisoare pentru fapte de coruptie, ambii executand pedepsele primite.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

 

Dezbaterea publica privind proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala si proiectul de Ordonanta de urgenta privind gratierea unor pedepse este programata luni, intre orele 10.00 si 12.00 la sediul Ministerului Justitiei (MJ), Sala de consiliu, etajul I, precizeaza reprezentantii MJ.

Timpul alocat fiecarei interventii este de trei minute pentru fiecare asociatie, respectiv participant individual, potrivit MJ.

Dezbaterea are loc la o zi dupa ce peste 40.000 de oameni au protestat in Capitala fata de cele doua proiecte de ordonanta, in urma unui apel lansat pe Facebook.

Proiectul de ordonanta de urgenta promovat de Ministerul Justitiei prevede gratierea integrala a pedepselor de pana la cinci ani precum si jumatate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au in intretinere copii sub cinci ani, a celor cu varste de peste 60 de ani si a celor cu boli incurabile in faze terminale.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Prevederile nu se aplica recidivistilor, nici celor care s-au sustras executarii pedepsei si nici celor care comit infractiuni dupa data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede ca OUG intra in vigoare in 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifica prevederi din Codul Penal si din Codul de Procedura Penala ia in calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei in cazul abuzului in serviciu, reducand de la 7 la 3 ani de detentie nivelul maxim al pedepsei si eliminand sanctiunea cu interdictia privind ocuparea unei functii publice.

In ceea ce priveste conflictul de interese, printre cei mentionati ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de functionarul public nu se vor mai regasi si cei cu care acesta a avut raporturi de munca in ultimii cinci ani. Denunturile vor fi valabile doar daca sunt facute in termen de sase luni de la data comiterii faptei reclamate.

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si