Peste 100 de români din Fâșia Gaza vor trece granița, după un lung șir de negocieri. Ei vor fi aduși acasă în siguranță
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că în urma acordului cu autoritățile israeliene și egiptene, 103 cetățeni români din Fâșia Gaza au obținut acordul de a trece granița de la Rafah.
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că 103 cetățeni români vor fi lăsați să treacă frontiera de la Rafah, după ce au avut loc mai multe negocieri între autoritățile române, israeliene și cele egiptene.
Cetățenii români vor fi aduși acasă cu o cursă aeriană specială
Ulterior, cetățenii români și familiile lor vor fi preluați de reprezentanți ai Ambasadei Române în Egipt, care îi vor conduce către o cursă aeriană specială.
„În vederea preluării persoanelor evacuate, echipele consulare mobile din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE vor acorda sprijinul necesar în punctul de trecere a frontierei Rafah, pentru evacuarea rapidă a cetățenilor români, respectiv asistența consulară specifică. Ulterior, cetățenii români și familiile acestora vor fi preluați de către reprezentanții Ambasadei României în Republica Arabă Egipt și cele două echipe mobile, care îi vor însoți până la Cairo, de unde vor ajunge în România prin intermediul unei curse aeriene specială”, transmite
MAE.
Ursula von der Leyen spune că fiecare ostatic trebuie să ajungă acasă la cei dragi
În continuare, negocierile continuă între autoritățile egiptene și cele israeliene, în vederea evacuării și celorlalți cetățeni români care sunt încă în Fâșia Gaza.
Pe data de 3 noiembrie, MAE anunța că în total 6 români cu dublă cetățenie sunt ținuți ostatici de teroriștii Hamas. De altfel, primul cetățean român ostatic în Fâșia Gaza a fost confirmat pe data de 21 octombrie.
În continuare, România susține dreptul Israelului de a se apăra în linie cu dreptul internațional și dreptul umanitar internațional, conform Luminiței Odobescu, Ministru al Afacerilor de Externe. Și celelalte țări fac tot ce stă în putință pentru a-și recupera cetățenii din acest război. Șefa Comisiei Europene a declarat că aceasta este una din cele mai mari mai mari crize a ostaticilor din istoria Europei, iar fiecare ostatic trebuie să ajungă în siguranță acasă.
Teroriștii Hamas au pus ca și condiție pentru eliberarea tuturor ostaticilor, încetarea focului. Acest lucru însă nu a fost acceptat de către Beniamin Netanyahu. După atacul de pe data de 7 octombrie, aceștia au luat ostatici 242 de persoane, potrivit autorităților israeliene.