Numărul locurilor de muncă neocupate a crescut cu 10.000 față de trimestrul trecut al anului 2021. Cele mai puține locuri de muncă vacante sunt în domeniul tranzacțiilor imobiliare și industria extractivă.
Citeste si: VIDEO| Belgia reduce săptămâna de lucru la 4 zile. Ce spun angajații și patronii din România
Industriile IT&C se află și ele pe lista joburilor neocupate. Aceste locuri de muncă au devenit vacante în urma pensionării unor angajați.
Mulți români sunt descurajați în a-și găsi un loc de muncă
Chiar dacă numărul locurilor de muncă este unul mare, mulți români sunt descurajați în a-și mai găsi un job. Împreună cu cei care nu au mai lucrat niciodată, ei formează așa numitul șomaj ascuns.
”Acesta este un simptom al unei situații economice destul de dificile. Se manifestă nu doar la noi, ci peste tot în lume, chiar și în Statele Unite.
”La noi, multe firme și-au încetat activitatea, chiar din domenii în care lucrau cu angajați numeroși. Sau, chiar dacă nu și-au încetat-o complet, își revin cu o viteză foarte redusă”, mai crede Ghinăraru.
Motivele pentru care românii nu își caută un job
Există și câteva motive pentru care lucrătorii renunță în căutarea unui loc de muncă, cum ar fi că aceștia lucrează de puțin timp și nu cred că există ceva care să li se potrivească aptitudinilor lor.
Un alt motiv ar fi că aceștia nu consideră să aibă pregătirea necesară pentru un loc bun de muncă, iar alții s-au confruntat în trecut cu o serie de discriminări.
Citeste si: Iată ce joburi vor dispărea o dată cu evoluția digitalizării. Zeci de mii de oameni vor ajunge șomeri
Cei mai afectați români sunt cei cu vârstele cuprinse între 35-49 de ani. Economiștii spun că adevăratul număr al șomerilor este mai mare decât se anunță oficial, dar acest lucru e valabil în toată lumea.