Close sidebar
Close sidebar

Peste 2 milioane de elevi și preșcolari încep azi școala și grădinița. Aproape un milion vor începe cursurile în sistem online

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că peste 2 milioane de elevi și preșcolari vor începe astăzi cursurile în format fizic. Un milion dintre aceștia vor studia în format online deoarece o parte din profesorii lor nu sunt vaccinați.

Madalina Grigore,

Sorin Cîmpeanu a vorbit despre începerea școlilor și despre măsurile care se vor aplica în unitățile de învățământ din țară.

[Sursa foto: Google]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Cursurile în format fizic încep astăzi în unitățile de învățământ unde rata de vaccinare în rândul personalului este de peste 60%. În perioada 29 octombrie-5 noiembrie, rata de vaccinare a personalului din școli a crescut de la 54% la 68%. 

Citeste si: Sorin Cîmpeanu: „67,79% din numărul total al unităţilor de învăţământ de stat şi privat încep şcoala cu prezenţă fizică, de luni”

Teste de salivă în școli

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat că vor ajunge în școli testele de salivă.

Acesta a mai adăugat că în cazul în care există probleme de infrastructură sau de personal în unitățile de învățământ, se poate solicita desfășurarea online a cursurilor.  

Testele Covid pe bază de salivă urmează să ajungă în unitățile de învățământ din 15 noiembrie. Ministrul Educației a spus că întregul personal al școlilor și grădinițelor, dar și elevii și preșcolarii vor fi testați. 

„Conform informaţiilor pe care le avem de la UNAC, mâine se vor semna contractele subsecvente cu cei desemnaţi câştigători pentru lotul 1, iar marţi se vor semna contractele subsecvente pentru loturile 2 şi trei.

Urmează o periaodă de 5 zile pentru depunerea scrisorilor de garanţie, iar perioada de livrare este de 1-5 zile pentru lotul 1.

Distribuţia se va face în maximum 24 de ore în teritoriu. În acest fel, în săptămâna care începe cu luni, 15 noiembrie vor fi disponibile în şcoli. Săptămâna aceasta, care începe mâine, Ministerul Educaţiei a solicitat Ministerului Sănătăţii să elaboreze o procedură pentru administrarea acestor teste în aşa fel încât atunci când vor ajunge în şcoli, personalul din şcoli să fie intruit cu minimul de instructaj pentru administrarea acestor teste.

Şi personalul din şcoli (profesori, învăţători), dar şi personalul nedidactic şi auxiliar vor fi testaţi gratuit de două ori pe săptămnă cu aceste teste pe bază de salivă”, a declarat Sorin Cîmpeanu. 

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Citeste si: Elevii rămân fără săptămâna „Şcoala altfel”, anunțul a fost făcut de Ministrul Educației

Verificarea ratei de vaccinare în școli

Ministeru Educației a anunțat controale privind rata de vaccinare în școli. Acestea vor începe de luni pentru a vedea dacă rata de vaccinare este acceași cu cea raportată. 

„De vineri 29 octombrie, până vineri 5 noiembrie, într-o săptămână, da am avut situaţii în care au fost modificări semnificative ale ratei de vaccinare. Prin actualizarea acestor date, luni vor putea merge la şcoală sau al grădiniţă un număr de 68%. A fost în discuţie şi ipoteza de a lua în calcul o rată de vaccinare de 70% în care să fie inclus şi cei care au trecut prin boală. S-a mers pe ideea iniţierii unui prog de 60%, fără includerea celor care au trecut prin boală. În această fază, aceste reguli sunt o variantă de compromis pentru că ipoteza de la care s-a plecat a fost aceea a păstrării închise a tuturor şcolilor şi grădiniţelor din România o bună perioadă de timp. Nu este un criteriu perfect de departajare, dar vă asigur că el va fi perfectat.

Nu pretindem că este e perfect, dar pentru că nu puteam nici să ţinem totul închis, nici totul deschis, ca şi când pandemia nu ar fi existat a trebuit un criteriu. El va trebui îmbunătăţit pentru că sunt multe neajunsuri îna cest mod de funcţionare, dar îna celaşi timp progresul vaccinării elevilor este extrem de important pentru că el va contribui într-o măsură foarte mare la starea de siguranţă sanitară în şcoli, atât a elevilor, cât şi a profesorilor. Avem deja 30% raportat la numărul elevilor eligibili care s-au vaccinar deja” a spus Sorin Cîmpeanu pentru Observator.

Citeste si: Sindicatele din învățământ și elevii au reacționat dur după anunțul privind redeschiderea școlilor

Ce măsuri au fost luate la nivel național

Sorin Cîmpeanu a declarat că măsurile luate sunt la nivel național, chiar dacă există localități unde rata de incidență este foarte mică.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

„Este unul dintre neajunsuri pentru că dacă ne-am fi raportat la rata de incidenţă nu puteam evita pragul de 6 la mie, iar aplicarea pragului de 6 la mie ar fi făcut în aşa fel, deoarece în mai toate oraşele rata de infectare este de peste 6 la mie, ca 10% dintre elevi şi preşcolari maximum să poată merge la şcoală. În felul acesta pot merge la şcoală peste 2 milioane de elevi şi preşcolari de luni. Dar va trebui să fie corectat. Din discuţiile pe care le vom avea cu autorităţile sanitare sunt încrezător că vom găsi modalităţi de îmbunătăţire a acestor prevederi. Până atunci, îndemnul este la vaccinare şi la respectarea tuturor regulilor de protecţie sanitară”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Citeste si: Cum începe şcoala de luni, 8 noiembrie 2021: Anunţ pentru elevi

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI