Potrivit datelor oficiale, în primele 10 luni ale anului 2022, la poliție au fost înregistrate 2.096 de plângeri pentru diverse fapte de hărțuire, de la urmărirea pe stradă și apelurile telefonice abuzive sau până la hărțuirea sexuală. 

Amenzi între 3.000 și 10.000 de lei

În 2021, numărul plângerilor a fost de aproape 2.500, dintre care 33 de fapte de hărțuire sexuală.

Toate aceste plângeri au fost transformate în dosare penale.

Polițiștii au dat o singură amendă contravențională pentru hărțuire în 2021, în 2020 o singură amendă, în 2019, polițiștii au dat 17 amenzi pentru hărțuire.

Citește și: Imagini după cutremurul puternic de ieri din Gorj. Seismul a fost surprins de camerele de supraveghere

Din 2018, orice tip de hărțuire în spațiul public și privat este sancționabilă prin Legea pentru egalitatea de șanse dintre femei și bărbați.

Hărțuirea înseamnă, în mare, orice fapte, gesturi, cuvinte care creează un mediu ostil și o stare de disconfort psihologic victimei: fluierături, claxonări, comentarii cu tentă sexuală, atingeri nedorite, gesturi vulgare, obscene. Amenzile peste o astfel de faptă sunt între 3.000 și 10.000 de lei. 

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Citește și: Veste șoc în showbiz-ul românesc! Vulpița și Viorel s-au despărțit: „Nu mai sunt cu Veronica”. Ce se va întâmpla cu cei doi copii?

Hărțuirea în spațiul public, fie că este pe stradă, mijloacele de transport în comun sau în parcuri este cea mai des întâlnită.

România, condamnată de CEDO pentru că a ignorat o femeie hărțuită sexual 

CEDO a condamnat România pentru neprotejarea vieții private a unei femei, angajată la la o firmă de curățenie în Gara Timișoara, care și-a acuzat șeful de hărțuire sexuală. 

Aceasta susține că bărbatul i-a propus de mai multe ori să întrețină relații intime și că a încercat să o dezbrace. Când a refuzat, el a început să o șicaneze și a acuzat-o că nu își face bine treaba la serviciu.

Citește și: Unica fabrică românească de ciocolată, Galactic, din Baia Mare, și-a cerut insolvența

În apărarea sa, bărbatul a spus că o pipăia "doar pe sâni" și că, de fapt, femeia era cea care îl provoca.  Angajata l-a dat în judecată, iar procesul a ajuns până la CEDO.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

CEDO a condamnat România pentru încălcarea art. 8 din CEDO, care protejează viața privată. Acest concept acoperă integritatea fizică, psihică și viața sexuală și a decis ca statul român să îi plătească reclamantei suma de 7.500 de euro. 

Citește și: Un dentist și-a otrăvit soția ca să o înlocuiască cu iubita. Cum s-a aflat adevărul

Decizia Curții Europene a fost publicată vineri, 17 martie, în Monitorul Oficial. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si