De la 1 ianuarie 2018, absolut toti angajatorii ar trebui sa mareasca salariile brute cu 20%, astfel incat, dupa trecerea contributiilor de la angajator, la angajat, salariile nete sa nu scada.
Sindicalistii care s-au intalnit astazi la guvern cu membrii executivului sustin, insa, ca patronii pot decide singuri daca maresc sau nu lefurile brute. Nu vor mai fi obligati sa o faca prin lege.
BOGDAN HOSSU:
"Iadul este pavat de bune intentii"
"Angajatorii nu si-au luat angajamentul ferm ca vor creste, guvernul se bazeaza doar pe promisiunea lor ca vor face asta"
Peste 3 milioane de angajati din mediul privat sunt la risc, avertizeaza atat analistii economici, cat si sindicalistii.
BOGDAN HOSSU,LIDER DE SINDICAT: "Nu discutam despre salariatii cu salariul minim pe economie, care vor vedea o crestere de 97 de lei pe net, nu discutam de sectorul bugetar care are prevazuta o crestere de 25% ceea ce inseamna pe net 4%, discutam de restul lucratorilor din
S-ar putea sa ne lovim si de un val de concedieri, avand in vedere ca multe firme se plang ca vor trebui sa scoata mai multi bani din conturi ca sa pastreze intacte salariile nete ale angajatilor.
In plus, softurile trebuiesc schimbate. La fel si toate contractele de munca.
"Conform calculelor pe care le-am validat cu companiile membre, masura de transferare a contributiilor catre angajat genereaza o crestere intre 5 si 7,5% a fondului de salarii ale companiilor, in conditiile in care pastreaza salariile nete ale angajatilor. Daca adaugam si taxa de solidaritate de 2,25%, impactul poate ajunge pana la 10%"
BOGDAN HOSSU: scade impozitul de la 16, la 10%, dar creste contributia sociala platita de angajat de la 16, la 35 la suta"
In acest timp, premierul declara clar!
TUDOSE: "Am dat asigurarile acestea de mai multe ori si o sa le dau ori de cate ori este nevoie, nu vor scadea veniturile!"
Vor scadea, in schimb, contributiile la asigurarile de sanatate.
Daca pana acum le plateau atat angajatorul cat si angajatul, in total aproape 40%, de la 1 ianuarie 2018 va plati doar angajatul, iar procentul scade la 35%. Nici acest lucru nu va garanta, insa, acoperirea prin brutul actual a tuturor contributiilor platite de angajat!
In plus, sunt si categorii sociale scutite de la plata contributiilor, precum somerii sau personalul clerical. Va fi o gaura in bugetul Casei de Asigurari care se va reflecta in calitatea serviciului medical gratuit, spun specialistii, inclusiv in lista de medicamente compensate sau gratuite.