Aceasta a precizat, vineri, pentru Agerpres, ca respectivele permisiuni pentru un numar de 327 de detinuti din intreg sistemul penitenciar sunt fie de iesire din inchisoare pentru 24 de ore, fie pentru trei zile, fie pentru cinci zile.

Conform ANP, vineri sunt 27.183 de persoane private de libertate.

Carmen Utoiu a mentionat ca, pe parcursul intregului an, detinutii beneficiaza de permisiunea de iesire din penitenciar pentru o anumita perioada.

De asemenea, ea a spus ca, potrivit normelor legale in vigoare, persoanelor condamnate care au o buna conduita si au dovedit staruinta in munca sau in cadrul activitatilor educative, moral-religioase, culturale, terapeutice, de consiliere psihologica si asistenta sociala, al instruirii scolare si al formarii profesionale, li se pot acorda urmatoarele recompense: ridicarea unei sanctiuni disciplinare aplicate anterior, suplimentarea numarului convorbirilor on-line, a drepturilor la pachete si/sau vizite, a dreptului la vizita intima, permisiunea de iesire din penitenciar pentru o zi, dar nu mai mult de 15 zile pe an, cea de iesire din penitenciar pe o durata de cel mult 5 zile, dar nu mai mult de 25 de zile pe an, permisiunea de iesire din penitenciar pe o durata de cel mult zece zile, dar nu mai mult de 30 de zile pe an.

Carmen Utoiu a declarat ca masa festiva de Paste va contine alimente si mancaruri traditionale precum: oua rosii, drob, cozonac, friptura de porc, ciorba ardeleneasca, etc.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

'Referitor la meniul ocazionat de Sarbatoarea Pascala, precizam ca hranirea tuturor persoanelor private de libertate se realizeaza conform OMJ nr. 2713/C/15.11.2001 care prevede mai multe norme de hrana, specifice diferitelor categorii de detinuti. Persoanele custodiate sunt alocate la norme de hrana in mod diferentiat, in principal, in functie de activitatile pe care le desfasoara, de convingeri religioase sau de regimuri alimentare recomandate pe considerente medicale.

Normele de hrana difera intre ele prin valoarea calorica si retetar, iar meniul este decadal. Astfel, hrana zilnica a detinutilor are o valoare de 2.855 calorii si poate contine preparate din carne, alimente de baza- cartofi, fasole, orez, legume, branza, margarina, marmelada, biscuiti etc. Cu ocazia zilelor festive, detinutii primesc ca supliment si drepturile de hrana prevazute la Norma 12 C1 care adauga un aport de 925 de calorii', a mentionat Carmen Utoiu.

Ea a mai precizat ca sunt considerate zile festive: 1 ianuarie, Pastele, Sfintii Petru si Pavel, 1 decembrie, Craciunul, 31 decembrie si ca meniurile difera in functie de restrictii medicale.

Potrivit site-ului ANP, in perioada a Sarbatorilor Pascale, in cadrul proiectului de activitate 'Invierea lui Iisus Hristos, nadejdea Invierii noastre', persoanele aflate in custodia sistemului penitenciar sunt implicate in diverse activitati, printre care se numara: expozitii cu lucrari realizate de detinuti, activitati moral-religioase specifice acestei perioade (spovedanii, slujbe religioase etc.), pelerinaje la obiective de cult.

* In ceea ce priveste Penitenciarul Bucuresti-Jilava, cu ocazia Sarbatorilor Pascale sunt organizate slujbe liturgice, intalniri duhovnicesti, cu participarea reprezentantilor bisericilor comunitatii locale, iar in noaptea de Inviere 20 de persoane condamnate vor participa la slujba de Paste la Biserica Parohiei Jilava, au informat AGERPRES oficiali din conducerea Penitenciarului Jilava.

Conform acestora, meniul de Paste consta in ceai, biscuiti, margarina, branza, ou rosu- dimineata, ciorba de porc/vacuta in cazul musulmanilor, sarmalute in foi de varza cu carne de porc/de vaca, mar, cozonac cu nuca, rahat si stafide la pranz, mamaliga, branza,

smantana- seara.

'Cu ocazia Sarbatorilor Pascale, penitenciarul acorda persoanelor private de libertate 'Supliment masa festiva Norma 12 C1', care consta in: cozonac cu nuca rahat si cacao, oua rosii, carne de porc in plus fata de norma la care sunt alocate si mere', precizeaza sursa citata.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

* Persoanele private de libertate custodiate de Penitenciarul Bucuresti-Rahova vor putea participa la Sfanta Liturghie a Invierii Domnului. Pentru a doua, a treia si a patra zi de Paste, preotul capelan al unitatii va oficia trei liturghii, potrivit unor oficiali ai acestei unitati penitenciare. Masa festiva in ziua de Paste va contine alimente si mancaruri traditionale precum: oua rosii, drob, prajitura, cartofi nature, friptura, ciorba taraneasca.

* La Penitenciarul Spital Bucuresti-Jilava, cu prilejul Sarbatorilor Pascale se desfasoara activitati religioase si educationale, a anuntat AGERPRES, purtatorul de cuvant al acestei unitati. Suplimentul de hrana pentru zile festive consta in cazul mesei de Paste de anul acesta in mere si cozonac.

* La Penitenciarul Spital Bucuresti-Rahova, din meniul de Paste nu vor lipsi ouale rosii, drobul si cozonacul, potrivit purtatorului de cuvant al unitatii, care insa a atras atentia ca se va tine cont de regimul alimentar recomandat pe considerente medicale fiecarui detinut in parte, precum si de convingerile religioase ale persoanelor private de libertate custodiate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si