Inalt Comisarul pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, care va prelua mandatul la 1 septembrie va primi petitia si va prezenta o pozitie oficiala din partea Organizatiei Natiunilor Unite de condamnare a violentelor fortelor de ordine din 10 august din Piata Victoriei din Bucuresti. Initiatorii petitiei, comunitatea Declic, ii cer ajutorul Inalt Comisarului pentru Drepturile Omului pentru investigarea si sanctionarea abuzurilor Jandarmeriei Romane, comise in 10 august, cand, arata ei, peste 100.000

de cetateni au participat pasnic in Bucuresti la mitingul diasporei, pentru a-si manifesta nemultumirile fata de modificarea legilor justitiei si a codului penal de catre coalitia de guvernare.

"Pe parcursul zilei de 10 august, Jandarmeria Romana a intervenit asupra manifestantilor disproportionat, in repetate randuri. Au folosit gaze lacrimogene, proiectile cu srapnel si tunuri cu apa. Au fost expusi interventiei Jandarmeriei mii de oameni de toate varstele, inclusiv batrani, copii si femei insarcinate care isi exercitau dreptul democratic de a protesta. Fotografiile si video-urile din acea zi arata ca jandarmii au utilizat excesiv forta, ca au eliberat gaz iritant la intervale de 15 minute, ca au lovit oameni la intamplare, inclusiv pe cei cu mainile ridicate intr-un gest lipsit de agresivitate.

Furiei jandarmilor au cazut prada si patru turisti israelieni si peste opt jurnalisti, inclusiv de la televiziunea publica austriaca si de la cotidianul german Deutsche Welle", se arata in petitie.

Initiatorii mai spun ca, potrivit datelor oficiale, 452 de persoane au necesitat ingrijiri medicale si 70 au ajuns la spital, iar instigarea jandarmilor la violenta impotriva protestatarilor a fost facuta chiar de catre sefii Jandarmeriei prin stirile false propagate.

"S-a creat o intreaga legenda cum ca o femeie jandarm ar fi fost ranita si e „suspecta de fractura de coloana” in urma unei declaratii oficiale a purtatorului de cuvant. Femeia respectiva a fost filmata alergand la iesirea din spital, la scurt timp dupa. Mai mult, la o zi dupa violente, Ministerul de Interne si Jandarmeria Romana au declarat ca forta a fost folosita in mod legitim si ca jandarmii au actionat in auto-aparare pentru restabilirea ordinii publice. In conferinta de presa, autoritatile au declarat ca a fost imposibila extragerea indivizilor violenti ceea ce a justificat folosirea gazelor lacrimogene asupra intregii multimi prezente in piata. In consecinta, cerem ONU sa demareze o analiza proprie a dovezilor si sa evalueze acuzatiile de incalcare a drepturilor omului. Nu in ultimul rand, va solicitam sa reconsiderati oportunitatea prezentei jandarmilor romani in programele internationale de mentinere a pacii", mai mentioneaza initiatorii petitiei.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Jandarmeria Romana nu este la primul scandal privind acuzatii de servilism politic si comiterea de abuzuri impotriva cetatenilor, fiind "deosebit de ingrijorator faptul ca Jandarmeria trece de la amenzi abuzive la violente fizice deosebit de grave si manipulari primitive".

"Este al treilea caz petrecut in doua guvernari diferite, in care Jandarmeria este acuzata ca a provocat protestatarii, ca si-a depasit atributiile, ca nu a reusit sa descurajeze accesele de furie violenta ale angajatilor sai. Toate aceste acuzatii trebuie sa ajunga la urechile reprezentantilor Natiunilor Unite, impartiali si imuni la presiunile politicienilor romani. Politicieni ce dau dovada tot mai evidenta de tendinte dictatoriale si de o atitudine represiva fata de opozantii civici. De aceea, facem apel la recent numitul Inalt Comisar pentru Drepturile Omului, doamna Michelle Bachelet, de a lua o pozitie oficiala din partea ONU de condamnare a violentelor fortelor de ordine din 10 august", se mai arata in petitie, care pana joi dimineata fusese semnata de peste 35.000 de oameni.

Numarul plangerilor in dosarul violentelor de la protestul din 10 august din Piata Victoriei a ajuns la 206, iar pana acum au fost facute 81 de audieri, a anuntat miercuri seara Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Procurorul general Augustin Lazar a dat asigurari miercuri ca vor fi luate toate masurile legale pentru realizarea unor anchete impartiale si efective in cauzele penale aflate pe rolul parchetelor si care vizeaza agresarea unor persoane din randul participantilor sau al fortelor de ordine, la protestul de vineri seara din Piata Victoriei, pentru clarificarea modului in care s-au derulat evenimentele, el afirmand ca anchetele vizeaza lamurirea tuturor suspiciunilor privind modul in care au actionat persoanele cu functii de decizie, dotarea si folosirea echipamentelor, armament si munitie, ianaliza ordinelor si a modului de executare a acestora.

El a precizat ca investigatiile vizeaza, in acest stadiu, clarificarea eventualelor fapte de neglijenta in serviciu si a suspiciunilor de purtare abuziva, pe parcursul actiunii jandarmilor, respectiv folosirea, in exercitarea atributiilor de serviciu, de expresii jignitoare, amenintarea si lovirea sau alte violente.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

sursa: news.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si