Sute de localnici si specialisti au incercat sa salveze balenele supravietuitoare si au format un lant uman pentru a impiedica cetaceele sa esueze din nou, scrie news.ro.
Oamenii de stiinta nu au stabilit inca ce a cauzat esuarea. Acest fenomen are loc atunci cand balenele sunt batrane si bolnave, ranite sau cand se ratacesc. Uneori, cand una dintre balene esueaza, ea transmite semnale ca sufera prin care atrage si alte cetacee.
Departamentul de conservare a transmis un raport prin care anunta o posibila esuare miercuri noaptea, dar nu a lansat operatiunea de salvare pana joi dimineata, pentru ca ar fi fost periculos, a informat New Zealand Herald.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Andrew Lamason, managerul Departmentului pentru Operatiuni de Conservare (DOC), a spus ca actiunea a fost cea mai mare inregistrata in Noua Zeelanda, dupa ce un numar de 416 de balene pilot au esuat.
Pe coastele Noii Zeelande esueaza cele mai multe cetacee din lume: 300 de delfini si balene sfarsesc pe plaje in fiecare an, potrivit Project Jonah.
Multe dintre aceste incidente au loc pe Farewell Spit. Expertii spun ca apele de mica adancime le induc in eroare pe balene si nu le permit sa inoate.
Danny Glover, unul dintre salvatorii aflati la fata locului, a declarat pentru BBC, ca locul respectiv este considerat ca o ”capcana pentru balene”, intrucat in timpul refluxului apa se retrage aproximativ 5 km, insa in adancime scade doar cu 3 metri adancime.
In februarie 2015, aproximativ 200 de balene au esuat in acelasi loc, dintre care jumatate au murit.