Peste 50 de copii născuţi prematur s-au întâlnit cu medicii care le-au salvat viaţa, la Maternitatea Cantacuzino
Peste 50 de copii născuţi prematur s-au întâlnit sâmbăta aceasta, la Maternitatea Cantacuzino din Capitală, cu medicii care i-au adus pe lume şi le-au salvat viaţa, în cadrul Zilei Prematurului, organizată cu sprijinul Organizaţiei Salvaţi Copiii. Cei mici au fost sărbătoriţi cu tort şi baloane, iar la finalul petrecerii au primit cadouri – dulciuri, jucării şi produse cosmetice special pentru ei.
Ziua Prematurului organizată la Maternitatea Cantacuzino a ajuns deja la ediţia a doua, iar anul acesta au participat copii născuţi prematur în perioada 2009-2015. Evenimentul a avut loc în amfiteatrul unităţii medicale, însă echipa spitalului le-a pregătit şi o surpriză: copiii s-au putut juca şi în curtea interioară, unde au avut la dispoziţie o mulţime de jucării, salteluţe şi activităţi special gândite pentru aceştia. În plus, fiecare copil a primit o fotografie la plecare.
”Ideea acestei zile speciale a fost a mea, m-am inspirat după modelul unui medic din Sibiu. Îmi doresc să rămână o tradiţie a maternităţii, este o ocazie bună de a ne revedea pacienţii şi de a observa cum au evoluat. Îngrijim bebeluşii prematuri de la 600 de grame, şi când ating greutatea de 2.300- 2.400 de grame pot fi luaţi acasă, iar apoi nu îi mai vedem.
Este important să ţinem legătura cu ei”- Iuliana Păşălan, asistentă şefă Secţie Neonatologie, Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino.
Cel mai mic bebeluş prematur îngrijit la Maternitatea Cantacuzino, o fetiţă din Bucureşti, a avut 600 de grame şi s-a născut la doar 24 de săptămâni de sarcină. Cea mică este acum un copil normal şi sănătos şi a împlinit de curând 2 ani. Un alt caz special este cel al cvadrupleţilor născuţi prematur în decembrie 2015.
Acum au 9 luni şi au venit din Piteşti, împreună cu mămica lor, la petrecerea organizată la maternitate. Aceştia sunt doar câţiva dintre copiii care au fost salvaţi de echipa de medici a Secţiei de Neonatologie de la Cantacuzino, cu ajutorul echipamentelor medicale performante, o parte dintre ele fiind donate de Salvaţi Copiii.
”Ne bucurăm că Salvaţi Copiii a putut fi parte a acestei întâlniri emoţionante dintre copiii născuţi prematur, familiile lor şi medicii care i-au salvat, datorită cărora au acum o viaţă normală şi o copilărie fericită.
Din 2012 până în prezent, Salvaţi Copiii a donat Maternităţii Cantacuzino echipamente medicale performante în valoare de peste 157.000 de euro, ajutând astfel sute de copii născuţi în cadrul acestui spital să supravieţuiască” – Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.
La fiecare şase ore, în România moare un copil mai mic de un an. Ţara noastră se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană privind mortalitatea infantilă, cu o rată de 8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2015.
Aceşti copii ar putea trăi dacă maternităţile ar avea suficiente echipamente medicale performante. Prin proiectul Fiecare Copil Contează, organizaţia Salvaţi Copiii a reuşit până în prezent să doteze 58 de maternităţi cu incubatoare, mese de resuscitare şi aparate de ventilaţie.
Salvaţi Copiii este o organizaţie neguvernamentală, asociaţie de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecţia drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi cu legislaţia României.
Salvaţi Copiii adoptă o poziţie independentă în raport cu acţiunile şi măsurile instituţiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil.
În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la
supravieţuire, educaţie, protecţie şi participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 de copii au fost implicaţi în programele şi campaniile Organizaţiei Salvaţi Copiii.