Peștera Son Doong: Imagini spectaculoase cu cea mai mare grotă din lume
Peștera Son Doong este cea mai mare peșteră din lume, se află în mijlocul junglei și a fost descoperită întâmplător. În urmă cu opt ani aceasta a fost deschisă publicului pentru vizitare.
Peștera Son Doong este formată dintr-un tunel de peste cinci kilometri, o barieră de calcit de peste 90 de metri înălţime- aşa-numitul "Marele Zid al Vietnamului"- stalagmite şi stalactite gigantice, notează Agerpres.
În 1991, Ho Khanh, un culegător local, a descoperit accidental intrarea în peșteră. Aceasta se află în Parcul Naţional Phong Nha-Ke Bang, parc înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO. Descoperirea a rămai uitată timp de aproximativ 20 de ani, motivul fiind că omul nu a mai găsit a doua oară intrarea în peșteră.
Cum a fost redescoperită peștera?
În 2009, Ho Khanh, alături de o echipă de cercetători, au repatat intrarea și peștera a fost în cele din urmă listată. Patru ani mai târziu, în 2013, o parte din aceasta a fost deschisă pentru turiști.
O singură agenție de tursim a fost acceptată pentru a organiza tururi de vizitare în peșteră, fiind o modalitate bună de a limita tururile în peșteră. Scopul deciziei era evitarea greșelilor care s-au făcut în locuri emblematice din Vietnam, precum: Golful Ha Long sau plajele din Nha Trang, ameninţate de turismul de masă înainte de pandemia de Coronavirus.
Cât costă o vizită în peșteră?
Într-un an, în peșteră, intră doar câteva sute de oameni. O vizită costă 50 de euro, iar pentru patru zile de explorare un vizitator trebuie să scoată din buzunar 2.500 de euro.
De astfel de venituri beneficiază în cea mai mare parte populația locală, un avantaj în această regiune centrală îndepărtată și destul de săracă a țării.
Într-un raport din anul 2019, UNESCO notează că amenințările la adresa acestui ecosistem unic sunt considerabile.
Un proiect de telecabină spre Son Doong a fost abandonat, în timp ce un altul care are drept scop drept scop accesul la o peşteră situată la 3,5 kilometri distanţă este încă în curs de analizare.
UNESCO a avertizat că un asemenea proiect ar putea marca „o schimbare radicală în natura ofertelor turistice propuse(...) şi va avea cu siguranţă un impact ireversibil asupra mediului în mare parte virgin” din țară.
Experții sunt îngrijorați pentru că pandemia de Coronavirus a avectat puternic turismul din Vietnam, numărul vizitatorilor străini a scăzut cu aproximativ 80% în 2020, spre deosebire de 2019, când ţara a primit 18 milioane de vizitatori străini, marcând astfel un record.