Irlandez prin nastere si roman cu inima, asa se caracterizeaza Peter Hurley un strain care a vazut Romania dincolo de etichetele puse de cei mai multi dintre europeni. A ajuns pe plaiurile mioritice pe cand avea doar 26 de ani si lucra in publicitate.Acum se considera mai mult roman, decat orice altceva.L-am intalnit la Sapantza, locul care l-a fascinat si pe care il promoveaza peste tot in lume.

„Eu cred ca sunt acum 50-50 nu mai sunt iralndez si cu cat mai stau, devin roman. Ce gasesc eu absolut incredibil este acest foc viu, cum numesc eu cum numiti voi, de fapt, este satul, este un spirit voi foarte puternic care arde”, spune acesta.

Asa se face ca satul cu traditiile,datinile si obiceiurile strabune de la noi l-au determinat pe Peter sa faca din Romania si, in special din Maramures, cea de-a doua casa a lui.

„Eu sunt din ce in ce mai convins ca aici este o comoara a Europei si ca acesta comoara merita o atentie deosebita”, mai spune el.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Peter a descoperit Romania rurala cu traditiile de care s-a indragostit iremediabil si printr-o calatorie pe care a facut-o, pe jos, de la cimitirul Vesele din Sapantza, Maramures pana la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti.A vrut sa testeze ospitalitatea romanilor, asa ca nu si-a luat cu el decat cateva haine si a pornit la drum.A fost uimit de ceea ce a gasit pe parcursul celor peste 600 de kilometri strabatuti pana in Capitala.

In urma acestui drum care a durat 26 de zile irlandezul a realizat mai mult decat isi propusese

Peter Hurley: "Am descoperit ca inca bate tare sufeltul romanesc in sate, mai ales, de acolo izvoraste de aceea avem nevoie sa avemgrija de el, de acolo vine frumusetea”.

Lui Peter ii placesa imbrace straie populare specifice Maramuresului si e tare mandru de traistuta lui traditionala: „Eu tot timpul am traista fermecata cu mine, le primesc, le port si de cand am traista nu am pierdut nimic”/

Oriunde merge, Peter are o multime de prieteni romani care il intampina cu caldura.

Ei bine, da ,Peter iubeste Romania, a scris chiar si o carte despre experientele uimitoare pe care le-a trait la noi si face tot ce-i sta in putere sa-i determine pe straini sa descopere traditiile din tara noastra. Pentru asta si-a dedicat viata si toate economiile pe care le-a avut de pe vremea cand lucra in marketing.

Identitatea nationala pe care multi dintre romani au redescoperit-o impreuna cu el, cu Peter Hurley, irlandezul indragostit de ceea ce inseamna Romania, care prin actiunile lui a reusit sa ne reaminteasca, ce tara valoroasa avem.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si