Ministrul Agriculturii, aflat la Sibiu pentru lansarea campaniei "Alege oaia", a explicat decizia ministerului de a sesiza Consiliul Concurentei privind scumpirea unor produse, el spunand ca a facut verificari si ca nu au existat modificari in costul de productie, astfel ca majorarile de preturi nu se justifica.
"Preturile la o serie de produse au inceput sa creasca si pentru fiecare produs ne-am dus la raft sa vedem ce se intampla.
Am fost si la producatori sa vedem ce se intampla si am constatat acolo ca nu exista modificari in costul de productie si atunci am solicitat sprijinul Consiliului Concurentei pentru ca noi nu gasim elemente care sa justifice asemenea preturi. Cei de la Consiliul Concurentei sunt specialisti in domeniu si au si instrumentele legale, ca sa vedem daca exista si altfel de factori. Asteptam raspunsul lor ca sa avem tabloul complet", a declarat Daea.
El a precizat
ca este vorba in special despre preturile la oua si la carne si produse din carne.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
"De exemplu, la carnea de porc pretul la producator a scazut, iar in piata a crescut. Sunt lucruri pe care nu le poti explica si de aceea am solicitat opinia Consiliului Concurentei. Noi nu avem instrumente, legislatie ca sa intervenim pe piata. Asteptam raspunsul, pentru ca noi nu putem interveni", a precizat ministrul Agriculturii.
De la inceputul lunii noiembrie, pretul oualor a crescut chiar si cu 50% in magazine, producatorii punand aceasta situatie pe seama unei scaderi a productiei odata cu racirea vremii, dar si pe seama crizei de pe piata europeana.
in urma cu o saptamana, ministrul Agrculturii spunea ca este vorba despre "un puseu pe piata", consecinta a scandalului contaminarii cu Fipronil, care a afectat ferme din Olanda, Franta Belgia. Ministrul a argumentat ca, oferta fiind mai mica, "piata a reactionat in mod natural".
De asemenea, in ultima perioada a crescut si pretul carnii. Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine spune ca, desi pretul carnii de pasare si porc a scazut la poarta fermei cu pana la 30% fata de 2016, cu toate acestea in marile lanturi de magazine alimentele s-au scumpit, astfel incat a cerut
autoritatilor sa intervina.