Close sidebar
Close sidebar

Petrecere cu lautari la cimitir, in a doua zi de Paste. Obiceiul stravechi care se pastreaza in localitatea Ilovita

Locuitorii din comuna Ilovita, judetul Mehedinti, pastreaza un obicei ciudat in a doua zi de Paste. Imediat dupa slujba, acestia merg la cimitir cu oua rosii, cozonaci, friptura si cu lautari pentru pomenirea mortilor.

A.C.,


DISTRIBUIE
acest articol

Preotul parohiei Iloviţa, Petre Mihai Rozalian, a declarat ca obiceiul unic in Mehedinţi, este stravechi si a fost conservat in scopul comemorarii celor trecuţi in eternitate.

"La fiecare mormant, lautarii canta unul dintre cantecele care i-au placut defunctului. Urmasii acestuia ciocnesc oua, mananca friptura si beau cate un pahar de vin in amintirea raposatului', a precizat preotul Rozalian. Dupa ce trec pe la fiecare mormant, lautarii vor canta la iesirea din cimitir, unde se organizeaza o hora. Cand aceasta va lua sfarsit, in jurul pranzului, credinciosii isi continua petrecerea acasa, in familie, cu rude si prieteni", a explicat parintele Rozalian, potrivit Agerpres.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Potrivit acestuia, localnicii din Ilovita cred ca sufletele celor mori se bucura pe lumea cealalta de dedicatile care li se fac in cimitir. Tot in aceasta zi, oamenii petrec pana noaptea tarziu.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI