Virusul care distruge roșiile și ardeii din Europa a apărut în Orientul Mijlociu în urmă cu 6 ani, iar în Europa a apărut prima dată acum doi ani.
„Este un fel de coronavirus al tomatelor. De ce? Pentru că virusul este relativ nou apărut, soiurile şi hibrizii care prezentau rezistență la celelalte virusuri. Acele soiuri nu manifesta gene de rezistenţă şi pentru acest nou tip de virus. Este ceva nou şi trebuie tratat cu foarte mare atenţie.”,
Citeste si: Londra cataloghează noul coronavirus chinez drept o ameninţare ”gravă şi iminentă”
Citeste si: Plăcintă cu iaurt. Cea mai simplă rețetă cu iaurt și stafide
„Nu poate fi tratat cu nimic, se transmite foarte uşor prin sămânţă şi material biologic, chiar prin fructe. Trebuiesc luate măsuri ca să nu se extindă, să nu pătrundă în România.
În cazul în care boala ajunge la noi, va fi imposibil de tratat, spun specialiştii.
Radu Șumălan, prof. univ. USAMVB Timişoara: „În primul rând ar trebui să avem un organism special de control al acestui virus, coordonat de Ministerul Agriculturii. Trebuie să avem o procedură, există procedura de determinare şi de prelevare de probe din seminţele importate, mai ales pe cele pentru producerea răsadului.
Viorel Agud, director DSVSA Arad: „Dacă sunt probleme deosebite sau suspiciuni, suntem alertaţi prin sistemul european de alertă iar în acel moment toată marfa din acel lot se sechestrează, iar inspectorii recoltează probe şi le analizăm.”
Virusul a afectat mai multe ţări din Uniunea Europeană, cea mai mare problemă fiind în prezent în Franţa.
Pe lângă tomate, în pericuol mai sunt și ardeii şi petuniile.