Vanzatorii sustin ca pe tarabe sunt cartofi romanesti, in timp ce vand cu seninatate legume aduse din import. Vanzatorii din pietele romanesti isi mint clientii cu seninatate si, bineinteles, aroganta.
In pietele din Capitala, un kilogram de cartofi poate ajunge si la 15 lei. Mai ales cand clientul crede ca sunt legume autohtone, crescute la tara.
Suntem obligati sa scriem pe etichete ca avem marfa romaneasca, spun producatorii.
Vremea si solul nisipos i-au ajutat sa livreze pentru prima data mai devreme legumele in depozitele din Bucuresti, cu preturi de 8-10 lei/ kg. Fermierii se lauda ca legumele sunt romanesti, fara ingrasaminte chimice sau amidon, care sa le influenteze cresterea.
Mergem si in bucatarie, unde fermierii ne arata diferentele dintre un cartof vechi si unul timpuriu. Ambele legume au fost puse la fiert aceeasi perioada de timp.
Comuna Calarasi din Dolj produce peste 300 de tone de cartofi. Peste 150 de fermieri fac parte din cooperativa infiintata aici in urma cu doi ani, prin care cartofii romanesti vor ajunge in supermarketurile din Romania, dar si in export, in Polonia.