Cazurile de contaminare la animale domestice sunt rare.

La Hong Kong, autorităţile au anunţat în ultimele săptămâni două cazuri: doi câini au fost "testaţi pozitiv cu Covid-19", potrivit acestora, în timpul unei campanii de testare care a fost făcută pe 17 câini şi opt pisici care trăiesc cu persoane purtătoare ale virusului.

În Belgia, descoperirea unui caz "confirmat" la o pisică a fost făcută de cercetătorii de la Facultatea de Medicină Veterinară din Liège (est), au explicat vineri autorităţile sanitare în timpul unei conferinţe de presă.

Citeste si: Anchetă a poliţiştilor din Bacău, după ce pe Facebook au fost postate imagini cu un echipaj de Poliţie care agresează un trecător

Caz rar: Pisică purtătoare de coronavirus

Este vorba despre "un caz izolat" care poate apărea după "un contact apropiat între animal şi omul infectat", a subliniat medicul Emmanuel André, purtător de cuvânt al autorităţilor cu privire la această pandemie.

Virusul poate să se transmită de la om la animal dar "nu există motiv să credem că animalele ar putea fi vectori ai epidemiei în societatea noastră", a insistat medicul, adăugând analizele ştiinţifice făcute în lume în această privinţă.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Caz rar: Pisică purtătoare de coronavirus

La Hong Kong," câinii nu prezintă niciun simptom", în timp ce în Belgia "pisica suferea de probleme respiratorii şi digestive", a afirmat Agenţia federală belgiană pentru siguranţa lanţului alimentar (Afsca) într-un comunicat.

Citeste si: Nicolae Robu crede că cei izolaţi sau cei în carantină ar trebui să poarte brăţări electronice

Până în prezent, nimic nu indică că un animal domestic poate transmite virusul la om sau la alte animale de companie", a mai precizat autoritatea publică.

"Riscul de transmitere a virusului de la animalele domestice la om este meglijabil în raport cu riscul de transmitere prin contact direct între oameni", a adăugat Afsca.

Citeste si: Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava a fost redeschisă

Ca măsură de precauţie, este "recomandat" să fie aplicate regulile de igienă clasice cu un animal de companie: "a se evita contactul apropiat cu el, a se spăla pe mâini după ce atingi un animal, a nu lăsa animalul să vă lingă pe faţă. Este vorba de a împiedica transmiterea virusului la animal şi de a evita ca el să nu devină purtător de virus", a concluzionat Afsca.

Citeste si: Vaccin coronavirus in Romania: cand incep primele teste


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si