Plăcintele Sfântului Ioan nu trebuie să lipsească de pe masa de Bobotează. Cum se prepară bucatele tradiționale
Desertul este specific Ardealului și este extrem de apreciat, fiind nelipsit de pe masa de Sf. Ioan în unele zone din țară.
Boboteaza este praznicul față de care românii au foarte mare evlavie, fiind celebrat în fiecare an pe data de 6 ianuarie. Sărbătoarea este înconjurată de o mulțime de tradiții și obiceiuri din bătrâni. În timp ce unele s-au pierdut cu trecerea timpului, altele se mai păstrează și azi în anumite zone ale țării.
În Mărginimea Sibiului, de pe masa de Bobotează nu lipsesc plăcintele Sfântului Ioan, un adevărat deliciu care este pe gustul tuturor generațiilor.
Citește și: Câtă drojdie se pune la 1 kg de făină pentru cozonac- Rețetă simplă
Plăcintele sunt pufoase și aromate, iar pregătirea acestora nu este complicată nici pentru cei care nu se descurcă prea bine în bucătărie.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Vulcanul misterios din 1831, care a răcit clima Pământului, a fost identificat de cercetători- antena3.ro
Pentru aluat sunt necesare:
Ingrediente pentru aluat:
500 g făină
1 pliculeț de drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
250 ml lapte călduț
50 g zahăr
1 ou
50 ml ulei
un praf de sare
Pentru umplutură ai nevoie de:
300 g brânză dulce de vaci
2-3 linguri zahăr
1 pliculeț de zahăr vanilat
1 ou
coaja rasă de lămâie sau portocală (opțional)
stafide (opțional)
Prima dată se face aluatul. Într-un bol de dimensiuni mai mari se amestecă făina, drojdia uscată și restul ingredientelor necesare pentru aluat, după care se frământă foarte bine, până când aluatul nu se mai lipește. Ulterior, aluatul se lasă acoperit pentru o oră, două, pentru a-și dubla cantitatea.
Între timp se pregătește umplutura. Se amestecă brânza cu zahărul, oul, coaja rasă și stafidele. După ce crește, aluatul se împarte în părți egale și fiecare bucată se întinde cu sucitorul până când se obține un rotund subțire.
În mijlocul bucății de aluat se pune umplutura, iar marginile se închid.Toate plăcintele se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se ung cu ou și se pun la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade pentru 20-25 de minute. La final se poate prepara zahăr pudră pe ele.
Citește și: VIDEO Rețeta zilei- aperitive de sărbători! Care sunt ingredientele necesare?