Plan de pace China. La împlinirea unui an de la izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina , Republica Populară Chineză cere o încetare a focului între cele două țări și lansează un „plan de pace” în 12 puncte.
Citește și: EXCLUSIV: Povești impresionante de viață, la un an de când ucrainenii și-au împachetat toată viața într-un bagaj și au venit în România/ ”Cu siguranță mă voi întoarce în țara mea iubită, Ucraina”
Plan de pace al Chinei solicită încetarea imediată a violenței în Ucraina și revenirea la dialog cu scopul de a pune capăt conflictului pe calea diplomație, informează
Fox News.
„Toate părțile trebuie să rămână raționale și să dea dovadă de reținere, să evite aprinderea flăcărilor și agravarea tensiunilor și să prevină deteriorarea în continuare a crizei sau chiar scăparea ei de sub control”, se arată în planul de pace al Chinei.
Planul de pace în 12 puncte al Chinei
„Toate părțile ar trebui să sprijine Rusia și Ucraina să lucreze în aceeași direcție și să reia dialogul direct cât mai repede posibil, astfel încât să detensioneze treptat situația și să ajungă în cele din urmă la o încetare a focului cuprinzătoare”, mai spus oficialii de la Beijing.
Citește și: Un an de război între Rusia și Ucraina. Acesta a provocat cea mai mare criză umanitară din Europa
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Planul Chinei pentru pace, conturat în 12 puncte, constă în următoarele:
- Respectarea suveranității tuturor țărilor;
- Abandonarea mentalității Războiului Rece;
- Încetarea ostilităților;
- Reluarea discuțiilor de pace;
- Rezolvarea crizei umanitare;
- Protejarea civililor și a prizonierilor de război;
- Menținerea în siguranță a centralelor nucleare;
- Reducerea riscurilor strategice;
- Facilitarea exporturilor de cereale;
- Oprirea sancțiunilor unilaterale;
- Menținerea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare;
- Promovarea reconstrucției post-conflict.
O solicitare cheie a documentului de poziție este influența din ce în ce mai mare a blocurilor militare de pe tot globul, despre care China afirmă că pune națiunile unele împotriva altora.
Citește și: VIDEO- UN AN DE RĂZBOI- dezastre, ravagii și zeci de mii de vieți pierdute
China și-a exprimat de-a lungul timpului disprețul față de NATO (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord) și mentalitatea ei de extindere.
"Nu există o soluție simplă pentru o problemă complexă”
"Securitatea unei țări nu trebuie urmărită în detrimentul altora. Securitatea unei regiuni nu trebuie realizată prin întărirea sau extinderea blocurilor militare", se arată în planul de pace al Beijingului.
Interesele și preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor "trebuie luate în serios și abordate în mod corespunzător. Nu există o soluție simplă pentru o problemă complexă”, mai spun oficialii chinezi.
„Comunitatea internațională ar trebui să rămână angajată în abordarea corectă de promovare a discuțiilor pentru pace, să ajute părțile în conflict să deschidă ușa către o soluționare politică cât mai curând posibil și să creeze condiții și platforme pentru reluarea negocierilor”, declara documentul Chinei.
China promite că va juca un „rol constructiv” în negocierile de pace
China a promis că va juca un „rol constructiv” în negocierile de pace.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Putin a lăudat China ca fiind un aliat-cheie pe scena mondială, spunând că „cooperarea dintre Republica Populară Chineză și Federația Rusă pe arena globală este deosebit de importantă pentru stabilizarea situației internaționale”.
Oficialii chinezi au menținut o atitudine publică vagă față de invazia rusă a Ucrainei – atestând prietenia lor continuă cu Rusia și refuzând să detalieze ce forme de ajutor este dispusă să ofere aliatului său- arme sau muniție.
Rusia a anunțat miercuri o vizită la Moscova a președintelui chinez Xi Jinping, care va avea loc cel mai probabil în aprilie 2023.