Planeta de forma unei mingi de rugby, descoperită cu ajutorul unui telescop

 Planeta de forma unei mingi de rugby, descoperită cu ajutorul unui telescop

Planeta de forma unei mingi de rugby, descoperită cu ajutorul unui telescop

(Sursa foto: esa.int/European Science Agency)

Telescopul spaţial Cheops le-a permis astronomilor să identifice o planetă de forma unei mingi de rugby, la 1.800 de ani-lumină de Sistemul Solar.

Planeta identificată de telescopul spațial Cheops se află la o distanță de 1.800 de ani-lumină de Sistemul Solar. Noua planetă descoperită poartă numele de WASP-103b, relatează AFP. "Voiam să ştim dacă putem să detectăm forma unei planete observând curba ei de tranzit", adică variaţia de luminozitate a unei stele care se produce atunci când o exoplanetă trece prin faţa ei, a declarat acelaşi astrofizician de la Observatorul Paris-PSL.

"Ideea este că atunci când o planetă precum o minge de rugby sau o planetă ca o minge de fotbal trece prin faţa unei stele, nu se obţine aceeaşi curbă de tranzit", a adăugat Jacques Laskar.

Citeste si: Mercur retrograd în 2022. Patru hop-uri importante: Zodiile care vor avea de trecut teste grele

Planeta are o masă de 1,5 ori mai mare decât a planetei Jupiter

Deformarea planetei le va oferi oamenilor de știință detalii cu privire la structura sa internă și compoziția acesteia. Din spusele specialiștilor, o planetă deformată trebuie să se afle cât mai aproape de steaua sa, pentru a suporta un puternic efect de atracție.
Exoplaneta WASP-103b este apropiată de steaua ei, fiind de proximativ 50 de ori mai aproape de stea decît Terra față de Soare.
Astronomii spun că planeta are o masă de 1,5 ori mai mare față de cea a lui Jupiter, iar steaua ei este mai mare decât cea a planetei amintite mai sus.

Oamenii de ştiinţă presupun că, la fel ca Jupiter, noua exoplanetă deţine un nucleu solid, înconjurat de un strat lichid, acoperit de o atmosferă gazoasă. Autorii acestui studiu vor să facă cunoscută nașterea acestei planete și evoluția ei, fiind conviși că aceasta nu ar fi putut apărea în locul în care se află acum. 

Citeste si: Mercur intră în retrograd începând cu 14 ianuarie 2022. Primul hop din an pentru zodii


Autor

Jurnalistă, călătoare, optimistă. Un rezumat în trei cuvinte al Dianei Puiu.

A urmat cursuri de actorie timp de opt ani, a terminat Facultatea de Litere, Specializarea Jurnalism și Științele Comunicării din Iași, un master în Jurnalism Tematic, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, București, iar în prezent urmează cursurile programului de master Cultură și Literatură Română din cadrul Facultății de Litere Bacău.

A urmat cursurile de jurnalism de la Palatul Copiilor Bacău pe tot parcurusl liceului, experiență ce i-a adus și câteva colaborări cu presa locală.

Diana are o experiență de trei ani ca reporter de teren al unui radio din Iași și un an de prezentator de știri.

Iubește tot ce ține de teatru, film, pictură și modă, fiind și organizator de evenimente culturale. Când nu este la birou sau pe teren, Diana se relaxează în natură și face fotografii, una din pasiunile ei.

Îți Recomandăm Și...