Pătrunjelul este una dintre cele mai populare plante în rândul românilor. Poate fi folosit inclusiv în salate, fără să fie gătit, în loc de salată verde. Locuitorii Romei antice obișnuiau să mestece frunze de pătrunjel, înainte de a bea vin, pentru a preveni amețeala.
Pătrunjelul stimulează pofta de mâncare, însă reușește să ajute și la menținerea siluetei.
Pătrunjelul conține multe vitamine și minerale, vitaminele A, B12, C și K, beta-caroten, acid folic și fier, calciu și proteine.
Medicul Mihaela Bilic declară că pătrunjelul are mai multă vitamina C decât portocala, mai mult fier decât spanacul, mai multe fibre decât prunele, mai mult acid folic decât broccoli și mai mult betacaroten decât morcovii. Pătrunjelul e plin de antioxidanți, are proprietăți diuretice și detoxifiante și ajută și la slăbit.
Citește și: De ce e bine să pui o ceapă în baie. Trucul la care apelează prea puțini români
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Descoperire arheologică remarcabilă: A fost găsit un templu din Egiptul Antic, la fel de înalt ca cel din Luxor- antena3.ro
Citeste si: LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1- prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave- wowbiz.ro
O jumătate de cană de pătrunjel proaspăt ne oferă 10% din doza zilnică recomandata de fier și conține de trei ori mai multă vitamina C decât aceeași cantitate de portocale. Abundența de clorofilă din pătrunjel întărește imunitatea, reduce inflamația, curăță toxinele, elimină mucusul și împrospatează respirația.
Planta conține acid alfa-linolenic, acizi grași omega-3, care ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și artrita.
Citește și: NU mai arunca la gunoi cojile de usturoi sau ceapă! Cum le poți folosi: 10 idei geniale
Pătrunjelul este bogat în vitamina A – conține 320 UI într-o lingură, care este 10% din doza zilnică recomandată. Vitamina A este esențiala pentru o vedere bună și sănătatea oaselor.
Proprietățile incredibile ale pătrunjelului
De asemenea, ajută la reglarea sistemului imunitar și în lupta cu infecțiile. Mai mult, furnizează vitamina A, o lingură de patrunjel conținând 192 de micrograme de beta-caroten – un puternic antioxidant provitamina A.
Două alte carotenoide din pătrunjel – luteina și zeaxantina – ajută la protejarea împotriva degenerescenței maculare – o boală a ochilor care apare odată cu înaintarea în vârstă.
Citește și: VIDEO "Am mâncat 720 de ouă într-o lună, ce s-a întâmplat în corpul meu?" Rezultatul neașteptat al unui experiment medical
Citeste si: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie- kfetele.ro
Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Scandal uriaș în familia regală a Norvegiei. S-au aflat noi detalii șocante despre fiul vitreg al viitorului rege, aflat deja în arest- antena3.ro
O lingură de pătrunjel conține 5,1 mg de vitamina C (acid ascorbic). Vitamina C solubilă în apă este eliberată în urină, și trebuie să fie adesea administrată în doze corespunzătoare, deoarece aceasta poate fi produsă și depozitată în corpul uman. Vitamina C este necesară pentru formarea colagenului, care este necesar pentru producerea de celule ale pielii, membranelor mucoase, vase de sânge si tendoane. De asemenea, este vital pentru restabilirea și mentinerea sănătății oaselor și a dinților.
Vitamina C este un agent anti-inflamator și antioxidant care elimină radicalii liberi din organism.
Vitamina K este o vitamină solubilă în grăsimi necesare pentru coagularea sângelui și absorbția corectă a calciului din oase. Ea este produsă în organism de bacteriile din intestine, dar aportul de antibiotice poate duce la deficiențe. Vitamina K ajută la scăderea riscului de fracturi, mai ales la femei după menopauză, care au risc de osteoporoză.
La fel ca toate alimentele care conțin clorofila, pătrunjelul este bogat în vitamina K – o lingură conține 62,3 micrograme.
sursa foto: Shutterstock