Platforme online pentru fiecare școală din România

Premierul Ludovic Orban a spus în plenul Parlamentului că Guvernul va găsi soluții pentru a asigura conexiunea la internet a tuturor școlilor și că va exista acces gratuit la platforme de învățare pentru fiecare școală. El a promis că vor fi cumpărate 250.000 de tablete și 200.000 de laptopuri pentru asigurarea accesului la cursuri online pentru elevii care nu dispun de astfel de dispozitive.

Conform raportului prezentat de Orban, un număr de 2.998 de unităţi de învăţământ deţin platforme online, iar pentru 1.912 urmează a fi acordat sprijinul pentru accesul la platforme online până la începerea anului şcolar.  

Citeste si: Scenariu negru pentru România: peste 70 de decese pe zi în septembrie, din cauza coronavirusului

Ludovic Orban: "Există trei situații: verde, galben, roșu" 

"Decizia e foarte clară: pe 14 septembrie începe anul școlar", a reiterat premierul în Parlament. "Sigur că trebuie făcut în condiții care să respecte regulile de siguranță sanitară. De aceea am luat decizia de a deschide școala în mod diferențiat în funcție de deciziile de la nivel local. Există trei situații: verde, galben, roșu", a declarat miercuri prim-ministrul Orban.

Citeste si: Coronavirus: Topul celor mai afectate județe din România. Pe ce loc se află Capitala

În funcție de numărul de persoane infectate în ultimele 14 zile din fiecare comunitate, școala se poate deschide normal, cu elevi în clasă, școala se poate deschide cu jumătate prezență în clasă și jumătate online și acolo unde riscul epidemiologic e mare școala va începe online, a precizat premierul Orban.

"E clar că pentru fiecare mod de începere a școlii trebuie luate măsuri. Acolo unde începe școala va fi necesar portul măștii atât pentru cadre didactice, cât și pentru elevi", a mai spus premierul Orban.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Descoperire arheologică remarcabilă: A fost găsit un templu din Egiptul Antic, la fel de înalt ca cel din Luxor- antena3.ro

Citeste si: LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1- prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave- wowbiz.ro

Analize de risc la nivelul fiecărei unități de învățământ

În Raportul prezentat de premierul Ludovic Orban se spune că în această perioadă este în derulare "realizarea analizelor de risc de la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ". Aceasta înseamnă modelarea scenariilor 1 şi 2 (verde şi galben), prin simularea condiţiilor de distanţare fizică- realizarea oglinzilor sălilor de clasă, prin respectarea distanţei de minimum 1 metru între elevi.

Harta interactivă a structurii educaționale din România

„În vederea deschiderii anului şcolar şi aplicării măsurile împotriva răspândirii COVID-19 în şcoli, la nivelul Ministerului Educaţiei a fost realizată o hartă interactivă a structurii educaţionale- http://sig.forhe.ro- instrument dezvoltat printr-un proiect cu asistenţă tehnică de la Banca Mondială. În acest moment, sunt în curs de actualizare informaţiile privind resursele materiale la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ. Scopul acestui instrument este acela de a pune la dispoziţia factorilor decidenţi atât la nivel central, cât şi local (MEC, ISJ, UAT, Unităţile de învăţământ),

informaţiile necesare pentru optimizarea şi descentralizarea deciziilor în ceea ce priveşte procesul de educaţie la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ”, se spune în raportul prezentat de premierul Orban în Parlament.

Citeste si: Greșeala nr. 1 la volan. Ce se întâmplă când conduci cu geamurile deschise

Se așteaptă Ghidul elaborat de Ministerul Sănătății

Raportul mai precizează că grupul comun de lucru al Ministerului Educaţiei, Ministerului Dezvoltării va formula propuneri, după ce va avea la dispoziţie forma finală a Ghidului elaborat de Ministerul Sănătăţii.

„Având în vedere că responsabilitatea şi alocările bugetare pentru ”bunuri şi servicii” aparţin Autorităţilor Publice Locale, la iniţiativa Ministerului Educaţiei şi Cercetării s-a constituit un grup de lucru comun cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. Obiectivul Grupului de Lucru este acela de a identifica soluţii pentru pregătirea unităţilor de învăţământ şi din acest punct de vedere. Grupul va formula propuneri după ce va avea la dispoziţie forma finală a Ghidului elaborat de Ministerul Sănătăţii”, arată documentul prezentat de Ludovic Orban în Parlament.

Bani de investiții pentru unitățile școlare

Guvernul a decis, prin hotărâre, ca pentru acest an să fie transferată către autorităţile locale suma de 31, 3 milioane lei, în vederea unor investiţii pentru 376 unităţi de învăţământ să direcţioneze pentru sprijin de către Compania Naţională de Investiţii a încă 347 unităţi de învăţământ.

Potrivit Raportului prezentat de premier, 80,2% din unităţile de învăţământ au autorizaţii sanitare de funcţionare, 2,3% sunt în curs de autorizare, iar 17,4% nu au.  

Resurse importante pentru învățământul online

Referitor la învăţământul online, raportul menţionează 250.000 de tablete achiziţionate şi o alocare de circa 40 milioane euro, prin Proiectul ROSE (Romanian Secondary Education), sumă care va putea fi folosită pentru cumpărarea a 75.000 laptopuri, camere web şi echipamente de suport pentru învăţământul la distanţă, beneficiare fiind 1.143 de licee.

Citeste si: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Scandal uriaș în familia regală a Norvegiei. S-au aflat noi detalii șocante despre fiul vitreg al viitorului rege, aflat deja în arest- antena3.ro

„Au fost accelerate procedurile pentru implementarea proiectului finanţat din fondul de contrapartidă al Guvernului Japoniei, prin care se înfiinţează şi dotează 60 de centre de excelenţă în tehnologia informaţiei, unul sau două în fiecare judeţ. Totalul de dotări înseamnă 1.560 de computere de tip desktop şi 60 de table smart. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 1,8 milioane euro, iar centrele înfiinţate vor fi în colaborare cu Casele Corpului Didactic, ca resursă de sprijin pentru învăţarea digitală atât pentru elevi, cât şi pentru profesori”, conform sursei citate.

Care e situația conexiunii la Internet a școlilor

În luna iulie, Ministerul Educaţiei a realizat evaluarea capacităţii sistemului de educaţie de conectare la reţelele de internet. Dintr-un număr de 22.660 de clădiri cu săli de curs şi laboratoare, 16.424 clădiri au conexiune la internet, adică 72,5%. Raportat la unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, procentul celor care raportează conectare la internet este de aproximativ 80% unităţi.

Separat, a fost analizat stadiul de implementare a proiectului strategic „Platformă Naţională Integrată- WIRELESS CAMPUS” care are ca obiectiv crearea unor infrastructuri de comunicaţii WiFi în 4.600 de şcoli gimnaziale. 

De asemenea, până la data de 3 august au fost primite răspunsuri de la 4.910 unităţi de învăţământ, ceea ce reprezintă 91,15% din total. Un număr de 2.998 de unităţi de învăţământ au confirmat că deţin platforme online, iar pentru 1.912 urmează a fi acordat sprijinul pentru accesul la platforme online până la începerea anului şcolar. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si