UPDATE: M edicul Adriana Pistol a vorbit despre posibilele scenarii ale acestui val pandemic

„Primul val cu tulpina clasică,a intrat tulpina alfa, am avut o perioadă de linişte până când în vară a intrat tulpina Delta, cu severitate crescută. Previziunile noastre arată că este posibil ca  maximul atins în valul anterior să fie atins mult mai repede în situaţia prezentă, în 31 zile faţă de 52 de zile cât a durat pentru valul anterior.

Nu înseamnă că vom avea 25 de mii de cazuri, pot fi mai multe. Dorim să arătăm panta ascendentă cu creşterea numărului de cazuri dată fiind posibilă având în vedere vulnerabilităţile de mai devreme”, a declarat Şefa Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, medicul Adriana Pistol.

Care sunt cele trei scenarii posibile?

Medicul Adriana Pitol a vorbit despre trei scenarii posibile: cel mai optimist, unul mediu şi unul mai pesimist.  

Primul scenariu se referă la o rată de creştere de 10% zilnic care pleacă de la o transmibilitate mai mare a Omicton faţă de delta, dar cu o rată mai mică de spitalizare, de 5 la sută. 

Al doilea scenariu pleacă de la rata de creştere de la 6 la sută cu o nevoie de spitalizare de 20 la sută si 10 la sută în ATI.

Al treielea vizează un număr cazuri zilnic care creşte cu 10 la sută, număr de spitalizări de peste 20 la sută şi o rată de peste 10 la sută – 12,5 la sută care ar necesita internare în ATI.

UPDATE: Declarațiile ministrului Sănătății, Alexandru Rafila

„Ne-am aflat în cursul celui de-al patrulea val într-o situaţie în care sistemul de sănătate a a fost depăşit ca resurse.

Am avut cea mai mare mortalitate din UE. 3 la sută din pacienţii infectaţi în România au murit. Au fost afectate persoanele cu alte patologii care au avut acces limitat sau nu au avut acces la servicii medicale. Ne dorim ca acest lucru să nu se mai întâmple”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Avem măsuri de sănătate publică care se referă la distanţare, utilizarea măştii. Insistăm în privinţa vaccinării. Trebuie să găsim o soluţie să revitalizăm campania de vaccinare, prin implicarea profesioniştilor din sănătate prin oferirea de informaţii. Extinderea testării la cabinetele de medicină de familie. E o promisiune din programul de guvernare”, a mai precizat ministrul Alexandru Rafila. 

Ministrul Sănătății a afirmat că atunci când în România rata de reproducere a infecţiei se va apropia de 1 probabil se va putea discuta de începutul valului 5 al pandemiei. Marți, rata de reproducere era de 0,91.

„Faţă de cifrele de ieri avem o stabilizare a numărului de cazuri care este mai crescut ca în urmă cu şapte zile. Trebuie să comparăm aceeaşi zi din săptămână, e ceva mai crescut. E posibil să înregistrăm o creştere în perioada următoare, trebuie să vedem dacă e vorba d stabilizare la acest nivel sau deja începe creşterea. Din fericire, numărul de decese rămâne scăzut, dar ştim că între numărul de decese, cazurile internate la ATI şi numărul de cazuri înregistrat zilnic este totdeauna un decalaj de câteva săptămâni.

Rămâne să vedem lucrul ăsta. Ieri, rata de reproducere a infecţiei pentru România era ieri de 0,91, era subunitară. Când rata de reproducere se va apropia de 1 probabil că putem discuta de începutul valului 5”, a precizat Alexandru Rafila

„Neglijarea pacienţilor cu alte patologii timp de doi ani de zile aproape a dus la nişte situaţii absolut revoltătoare cu număr foarte mare de decese şi încercăm să evităm şi acest lucru. Nu cred că există pacienţi privilegiaţi de faptul că sunt infectaţi COVID, ne ocupăm de ei cu toată responsabilitatea, dar şi celelalte categorii de pacienţi trebuie să beneficieze de acces la servicii de sănătate”, a mai spus ministrul Sănătății.

Durata izolării va fi redusă

„O informaţie care cu siguranţă o să vă intereseze, vom rezolva în aceste zile, durata izolării şi a carantinei va fi şi în România doar de zece zile, la fel cum este în marea majoritatea a ţărilor din Uniunea Europeană”, a declarat Alexandru Rafila, miercuri, într-o conferinţă de presă. 

În prezent, perioada de izolare şi de carantinare în România este de 14 zile.

Alexandru Rafila a vorbit despre tratamentul împotriva COVID-19

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a făcut mai multe recomandări pentru populație și angajatori și i-a sfătuit pe cetățeni să nu ia antibiotice împotriva noului coronavirus şi nici nu să nu se trateze cu antivirale daca nu sunt recomandate de medic, deoarece acestea pot fi toxice.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

„Discutaţi imediat cu medicului de familie pentru testare şi îndrumare. Nu vă trataţi cu antibiotice împotriva îmbolnăvirii cu COVID-19. Nu vă trataţi cu antivirale,care pot fi toxice, dacă nu vă sunt recomandate de medic. Dotaţi-vă cu termometru şi pulsoximetru pentru a vă monitoriza starea de sănătate,dacă sunteţi pozitiv COVID-19”, a declarat Alexandru Rafila. 

„Efectuaţi triajul zilnic al angajaţilor. Monitorizaţi permanent starea de sănătate a angajaţilor. E mai ieftin să previi decât să ai colegi bolnavi. Organizaţi programul de lucru decalat, pentru a evita aglomerarea spaţiilor comune. Încurajaţi munca la domiciliu (telemuncă). Puneţi la dispoziţia angajaţilor măşti, dezinfectante şi asiguraţi curăţenia şi aerisirea periodică a spaţiilor de lucru. Încurajaţi vaccinarea angajaţilor. Revizuiţi Planul de continuare a activităţii  pentru limitarea efectelor absenteismului masiv”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila, despre certificatul verde COVID

„O măsură care să încetinească transmiterea  este certificatul COVID. L-am elaborat, dar nu a fost adoptat. Am fi vrut să luăm această măsură chiar dacă temporară. Rămâne de vâzut dacă va exista o decizie politică care să ducă la adoptarea unui astfel de document”, a spus ministrul Sănătății.

Acesta a mai adăugat faptul că se dorește evitarea a trei lucruri: un lockdown, închiderea şcolilor şi un număr mare de decese. „Reducerea numărului de decese este esenţială”.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că alături de şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile, medicul Adriana Pistol, va prezenta, miercuri, planul de măsuri pentru gestionarea valului cinci al pandemiei de COVID-19. Acesta urmează să fie prezentat într-o conferință de presă, la ora 10:00.

Citeste si: Finlanda: Străinii nevaccinați împotriva Covid-19 nu vor mai fi primiți. Ce anunț fac autoritățile

Planul prezentat în cadrul conferinței de presă poate fi consultat aici.

Varianta Omicron va deveni dominantă

Specialiștii susțin că valul cinci, care a început deja în România, va fi generat, în cea mai mare parte de varianta Omicron a Coronavirusului.

Până în acest moment au fost confirmate 38 de cazuri cu noua variantă a Coronavirusului în România. 25 dintre acestea au fost confirmate până pe 26 decembrie, iar luni au fost anunțate alte 13 cazuri.

Potrivit datelor transmise de autorități, unele dintre cazurile înregistrate nu au istoric de călătorie în zone în care Omicron a devenit dominantă, astfel că există varianta transmiterii comunitare în România.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Petrecere în aer liber la Iași de Revelion. Noaptea dintre ani a costat 600.000 de lei

Petrecerile de Revelion și deschiderea școlior, factor de risc

Medicul Octavian Jurma estimează că varianta Omicron va deveni dominantă până la finalul săptămânii, în contextul în care petrecerile de Revelion și deschiderea școlilor vor reprezenta un factor de risc în accelerarea valului cinci.

„Debutul valului 5 este deja sesizabil pe indicatorii secundari, însă va fi evident pe curba oficială abia de săptămâna viitoare”, a spus medicul Octavian Jurma.

Un medic de familie din Sibiu subliniază faptul că „va fi haos”.

„Gata, a venit, în câteva săptămâni nici nu o să ştim cum ne cheamă. Va fi haos. Pregătiţi nu suntem. Măsuri nu suntem în stare să luăm”, a transmis, marţi seară, pe Facebook, medicul de familie Egri Eduard din Sibiu.   

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat marți că au fost înregistrate peste 1.100 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, dublu faţă de ziua anterioară.

Citeste si: Peste 4.500 de zboruri din întreaga lume au fost anulate în prima zi de Crăciun din cauza Variantei Omicron

Teste rapide efectuate la medicul de familie  

Tot marți, Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă prin care medicii de familie care au contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate să poată efectua teste rapide antigen din proba nazo-faringiană pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2. Aceștia au obligația ca până la ora 24:00 a fiecărei zile să raporteze rezultatul testului efectuat în aplicația Corona Forms.

Citeste si: VIDEO| Omicron, mai puțin sever decât Delta. Vești bune aduse de cele mai noi studii din Marea Britanie


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si