Declarații Klaus Iohannis:

„Chiar dacă în conituare avem de gestionat provocările actualei crize sanitare, trebuie să pregătim instrumentele pentru a face posibilă dezvoltarea României. Pe fondul pandemiei, România s-a confruntat cu cea mai dificilă perioadă din ultimii 30 de ani, care a scos la iveală lipsa cronică de preocupare a guverenelor anterioare. A venit momentul ca toate măsurile economice să fie incluse într-un singur plan și să turăm motoarele pentru relansarea economică.

Românii ar fi trebuit să beneficieze deja de infrastructură modernă de transport, de școli moderne, de acces la rețeaua de gaze. Avem datoria ca în următorul exercițiu financiar european să fructificăm oportunitățile financiare, pentru a stimula creșterea economică și de a crea locuri de muncă.”

Declarații Ludovic Orban: 

„În programul eleborat am încercat să ținem cont de problemele cu care se confruntă România, accentuată de criza economică declanșată de pandemia de COVID. Am constatat că accesul companiilor la resurse, la capital, este extrem de dificil și de restrâns. Pe lângă IMM Invest, vă anunț că în curând vom primi aprobarea și pentru ajutor de stat pentru companiile care nu sunt IMM-uri. Am gândit un întreg sistem de granturi pentru companii care să fie finanțat din fonduri europene- granturi pentru microîntreprinderi, pentru IMM, și granturi mai mari, între 2-6 milioane de euro, pentru a susține investițiile companiilor.

Avem nevoie de o administrație care să se debaraseze de obiceiurile de până acum, care să se digitalizeze, care să spună da în loc de nu. Ne-am propus ca în maxim 1 lună toate măsurile prevăzute în programul economic să fie implementate prin adoptarea tuturor actelor normative necesare.”


La evenimentul de prezentare a Planului Național de Investiții și Relansare Economică va participa și președintele Klaus Iohannis.

Potrivit documentului, Guvernul își propune convergența cu economiile europene, astfel încât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor să ajungă la 87% din media Uniunii Europene, în următorii cinci ani, printr-un model de creștere economică bazată pe investiții, digitalizare și stimularea capitalului autohton.

Ce măsuri conține Planul de Redresare Economică

Guvernul prevede în document măsuri pentru sprijinirea IMM-urilor, granturi și fonduri nerambursabile, scheme de garantare, înființarea Băncii naționale de Dezvoltare și înființarea Fondului Român de Dezvoltare.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Măsurile de protecție socială presupun vouchere pentru masă caldă pentru persoanele în vârstă, vouchere pentru copiii care provin din familii cu venituri mici și pachete pentru persoanele vulnerabile.

Până în 2027 Guvernul promite să realizeze trei spitale regionale la Cluj, Iași și Craiova, conectarea provinciilor istorice prin demararea lucrărilor la aproximativ 3.000 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres până în 2030, construcția metroului din Cluj și reabilitatrea și finalizarea liniei de metrou care face legătura cu Aeroportul Otopeni.

Executivul a anunțat și Reforma Educației Timpurii prin care va finanța construcția a 180 de grădinițe cu program prelungit sau săptămânal, 40 de campusuri școlare și 30 de cămine studențești.

Reacții după anunțarea Planului

Liderul interimar PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că Executivul a preluat în Plan măsuri incluse în programul de guvernare al social-democraților.

„Iohannis reevaluează marile investiţii ale PSD pe modelul Băsescu. Sunt bune de numit liberale şi puse în Planul Naţional de Relansare Economică! Ministrul Finanţelor a dezvaluit deja câteva mari idei de investiţii din Planul de Relansare Economică, prezentat azi ţării de Iohannis. La capitolul „preluări din programul de guvernare al PSD”, liberalii au punctaj maxim, 5 din 5!”, scrie Ciolacu pe Facebook.

Citeste si: S-a schimbat legea pensiilor. Cine poate cere recalcularea pensiei

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: Vouchere pentru 400.000 de elevi din familii cu venituri mici

La rândul său, deputatul USR Claudiu Năsui, președintele USR București, a afirmat că planul nu conține nicio măsură liberală.

„Este chiar trist să te uiţi peste planul de «relansare» propus de PNL. Practic este o salată plină cu scheme de subvenţii din banii contribuabililor, combinată cu veşnica ciorbă reîncălzită a «investiţiilor» în prag de alegeri. Se reiau şi teme vechi precum salvarea de la faliment a unor corporaţii din banii românilor. O idee extrem de proastă pentru România, dar extrem de bună pentru corporaţii care au făcut pierderi şi ar vrea să le verse în contul statului român.

Se înfiinţează încă o bancă de stat. Statul român avea 2 bănci acum un an, a mai cumpărat una, iar acum guvernul PNL vrea să mai înfiinţeze încă una. Se reia chiar şi ideea eşuată a domnilor Dragnea şi Vâlcov a unui fond suveran de investiţii. Când îl făcea PSD nu era bun. Dar acum că mâna pe robinetul de bani e de la PNL, fondul devine bun. O să ne spună că nu e la fel. De fapt e fix la fel, exact cu aceleaşi companii pe care voiau şi Dragnea-Vâlcov să le pună la căpuşare”, a scris, miercuri, pe Facebook, Claudiu Năsui.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si